Općina Novi Grad
0

Za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija 300.000 KM

FENA
Radi osiguranja kvalitetnijeg življenja građana u lokalnoj zajednici i ove godine u budžetu Općine Novi Grad Sarajevo osigurano je 300.000 KM za finansiranje i sufinansiranje projekata nevladinih i neprofitnih organizacija koje svoje aktivnosti razvijaju na području općine.

Odobrena sredstva po udruženju kreću se od 2.000 do 12.000 KM, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.

Za devet projekata iz oblasti socijalne zaštite i ljudskih prava dodijeljeno je 59.950 KM: Udruženju Crveni križ Novi Grad, Humanitarnoj organizaciji Merhamet, Udruženju penzionera Novi Grad, Udruženju oboljelih od multiple skleroze BiH, Udruženju Majke djece s posebnim potrebama Radost Života, Fondu za brigu o djeci bez roditelja, Udruženju oboljelih od cerebralne dječije paralize KS-a, Udruženje za podršku djece i osoba s poteškoćama u razvoju Dajte nam šansu i Udruženju za podršku djeci i porodicama Otvorena srca.

Za kulturu i umjetnost za pet udruženja dodijeljeno je 30.000 KM, a iz oblasti obrazovanja ta tri druženja dodijeljeno je 19.050 KM.

Najviše sredstava izdvojeno je za projekte iz oblasti sporta za 29 udruženja u iznosu od 183.000 KM, među kojima su zastupljene sve vrste sporta od fudbala, rukometa, odbojke, plivanja, košarke, ritmičke gimnastike, borilačkih vještina, i drugih sportskih disciplina.

Udruženje Idea za unapređenje biznisa dobilo je 4.000 KM, dok je iznos od 4.000 KM dat Centru za okolišno održivi razvoj za realizaciju ekološkog projekta "Upoznajmo Bjelašnicu".