Donatorski ručak
201

Za Sabornu crkvu u Mostaru Dodik obećao tri miliona eura, a Nikšić 50 hiljada KM

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru danas je u hotelu Mepas okupio brojne goste, vjerske predstavnike i visoke zvaničnike sa svih nivoa vlasti u našoj zemlji i polučio najave milionskih sredstava za obnovu poznatog hrama.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je kazao kako će vlasti RS-a i on kako predsjednik tog entiteta osigurati najmanje tri miliona eura za završetak Saborne crkve u Mostaru , te da vjeruje, kako bi to moglo biti dovoljno da se navedeni posao završi do kraja.

Milorad Dodik (Foto: G. Š./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Vjerujemo da bi to gotovo sigurno trebalo biti dovoljno da se taj posao i završi. U idućoj godini okupit ćemo sve javne institucije i rasporediti tu obavezu da crkva može na to računati i mislim da je veoma važno da to završimo što je prije moguće. Mnogi ljudi iz Banje Luke koji prolaze i odlaze prema morima tokom ljeta uvijek primijete i zadržavaju seu Mostaru, tako da je i za njih važno da imaju stanište gdje bi se mogli zaustaviti, odmoriti, posvetiti molitvi i mislim da na taj način to integrira cijeli ovaj prostor", kazao je Dodik.

Nermin Nikšić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić je naglasio kako će Vlada iz budžeta za obnovu Crkve svete Trojice u Mostaru osigurati 50.000 maraka.

"Ovaj budžet smo naslijedili i u njemu smo uspjeli osigurati navedeni iznos, a želja nam je da i u sljedećoj godini, kad se budu dovršavali ti radovi, Vlada FBiH u budžetu predvidi sredstva kojima će podržati izgradnju, da se konačno završi ovaj konkretan posao", kazao je Nikšić.

Patrijarh Porfirije (Foto: G. Š./Klix.ba)
Patrijarh Porfirije (Foto: G. Š./Klix.ba)

Srpski patrijarh Porfirije istaknuo je da je duhovno osnažen, osvježen i utješen, te da će takav otići iz Mostara zbog konstatacije da grad živi punim plućima i da se obnavljanjem porušenih bogomolja pokazuje svijest, da čovjek nije samo materijalno i biološko biće, nego i duhovno.

"Budući da je svatko povrijedio svačiju svetinju, odnosno svetinju onog drugog, sada obnovljene svetinje daju mogućnost da se obnavljamo duhovno i da se, dolazeći u svetinje, molimo Bogu i uspostavimo mir s njim, a onda u isto vrijeme i mir među sobom. Onaj koji hoće imati unutarnji mir i mir s Bogom nemoguće je da ga ima samo za sebe, ako ga ne gradi i osigurava i za druge ljude. Tek kad se trudimo osigurati mir drugima, mir svojim bližnjima i susjedima, imat ćemo i mir u sebi", kazao je patrijarh Porfirije.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je došao u dvodnevni posjet Hercegovini u povodu 150 godina osvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, što je veliki značaj za taj grad i Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku, te duhovnu obnovu vjernika iz doline Neretve, kao i za obnovu hram koji od rata još nije u potpunosti obnovljen.

Izrazio je zadovoljstvo velikim brojem gostiju i podrškom da se nekad najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu obnovi i da ponovno zablista u punom sjaju, a posebno je radostan, kako je kazao, da su u njezinu obnovu ulagali građani i drugih vjera i nacija, što je pokazatelj napretka za izgradnju trajnog mira i suživota.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola najvećeg grada na Neretvi, a do temelja je porušena tokom ratnih zbivanja 1992. godine.

Obnova hrama je počela 2010. godine, ali je još ostalo mnogo posla da bi zablistala u punom sjaju, jer iako se ponovno izdigla iznad grada i svojim izgledom savršeno bogati gradsku vizuru, predstoji još mnogi radova u unutrašnjosti da bi hram bio u punoj funkciji.