BiH
32

Za manje od mjesec dana u Sarajevu zabilježeno 80 ugriza pasa lutalica

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo od 1. septembra do danas javilo se 80 građana zbog ugriza pasa lutalica.

Od početka januara do augusta, na području Kantona Sarajevo, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, zabilježeno je 678 ugriza pasa. Iz Zavoda navode kako je broj povećan u odnosu na isti period prošle godine.

Građani Kantona Sarajevo svakodnevno se susreću s velikim brojem pasa lutalica kojih ima u skoro svim sarajevskim naseljima. Povećan broj pasa na ulicama od kojih su mnogi agresivni, rezultat je neselektivnog sprovođenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. 

Objašnjavajući problem pasa lutalica, glavna inspektorica za veterinarstvo Kantona Sarajevo Joka Hlubna je u razgovoru za AA kazala kako problem leži u činjenici da na području Kantona Sarajevo postoji samo jedan higijenski servis, kao i to da nadležni nemaju sluha za sklonište pasa.

Da je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja djelimično proveden smatraju i u Fondaciji "Dog Trust". Prema riječima glasnogovornice fondacije Sanje Bianculli, lokalne zajednice imaju ovlasti kada je riječ o provedbi Zakona. 

I pored toga, trend rasta broja ugriza i napada pasa lutalica na građane i dalje se nastavlja, a tome u prilog ide i činjenica da se napadi pasa lutalica prijavljuju u velikom broju i Kantonalnoj veterinarskoj stanici Sarajevo.

Prema riječima glavne inspektorice za veterinarstvo Kantona Sarajevo Joke Hlubne, sličan broj prijava napada i ugriza pasa lutalica dosad nije zabilježen.

"I prije je bio veliki broj poziva i prijava napada i ugriza, ali ne kao sada. Inspektori cijeli dan rade. Imamo skoro 60 prijava u toku jednog dana, a to je nevjerovatno. Trebate doći ovdje da vidite koliko imamo poziva i prijava", kazala je Hlubna.

Kada je riječ o pojedinačnim slučajevima, inspektorica ističe kako određeni agresivni psi intenzivno napadaju.

"Danas se desio napad čopora pasa na Teheranskom trgu u Sarajevu. Zvao nas je jedan profesor s Mašinskog fakulteta koji je prijavio da je čopor pasa napao čovjeka u Sokolović Koloniji. Zvala je i policija, a kazali su da je pas lutalica napao gospođu na Kobiljoj Glavi", kazala je Hlubna za AA te dodala da su kastracija i sterilizacija među metodama za smanjivanje broja pasa lutalica na sarajevskim ulicama, javlja Anadolu Agency.