BiH
3

Za Editu i Selmu: Danas protestno okupljanje studenata Psihologije ispred Zemaljskog muzeja

Piše: Š. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu danas će u 16 sati biti održano protestno okupljanje neformalne grupe studenata Psihologije pod nazivom "Vi ovo dozvoljavate - za Editu i Selmu"

Neformalna grupa studenata Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, inače kolege i prijatelji tragično preminulih Selme i Edite, danas će pokazati kako mladi ljudi nisu samo letargična masa koja neće dozvoliti da ih posljedice nesmotreno vođenih pitanja egzistencije životno svakodnevno ugrožavaju.

Oni će protestnim okupljanjem zahtijevati od različitih struktura vlasti da prestanu dozvoljavati da krivična djela prolaze bez adekvatnih kažnjavanja te da se zajedno bore protiv neznanja, korupcije, nesigurnosti i bola koji česte tragedije donose porodicama i prijateljima žrtava.

Protesti su, kako kažu iz ove neformalne grupe, potpuno apolitične prirode, njihov sadržaj i zahtjevi usmjereni su isključivo na postizanje sigurne i pristojne okoline u kojoj ćemo se usuditi živjeti bez straha.

Ovo nije prvo protestno okupljanje građana Sarajeva povodom nedavne pogibije Selme Agić i Edite Malkoč koje je 10. oktobra automobilom usmrtio Sanjin Sefić te zatim pobjegao iz države.

Vlast u Bosni i Hercegovini, smatraju mnogi građani, nije mnogo učinila do sada po pitanju procesuiranja i adekvatnog kažnjavanja počinilaca sličnih djela.

Građani su i na ranijim okupljanjima tražili smjene premijera Kantona Sarajevo, kao i najviših policijskih službenika.