BiH
26

"Yunus Emre" uskoro u Goraždu, a spomenik Mehmedu Fatihu u Ustikolini

Piše: E. A.
Bosansko-podrinjski kanton danas je posjetio ambasador Turske u BiH Cihad Erginay i koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA za BiH, Huseyin Şanli.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sa premijerom BPK-a Emirom Okovićem i članovima Vlade te drugim zvaničnicima razgovarano je o nastavku saradnje sa Republikom Turskom te realizaciji započetih, ali i novih projekata na području ovog kantona.

U fokusu razgovora bili su razvoj infrastrukture, povezivanje privrednika, te nastavak saradnje u oblasti kulture.

"To su, prije svega, projekti u oblasti prometa i transporta, a tu su, također, i oblast zdravstva i kulture. Postoji namjera koja će se uskoro realizovati, a to je dolazak kulturnog centra 'Yunus Emre' u Goražde, što će rezultirati većim brojem kulturnih aktivnosti i unapređenjem kulturne saradnje između Turske i BiH", izjavio je nakon sastanka Erginay.

Posjeta ambasadora Turske nastavljena je susretom sa privrednicima, a članovi turske delegacije su obišli i firme Bekto Precisa i Prevent.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Prezentovano je sve ono šta je aktuelno i usmjereno ka pronalaženju privrednih partnera i omogućavanja daljeg privrednog razvoja. Ono na čemu mi nastojimo insistirati jeste pronalazak partnera za razvoj infrastrukture i izgradnju putne komunikacije i mogu reći da smo, u određenom smislu, imali susretljivost od strane Turske ambasade. Oni su prezentovali određene projekte koje rade u našoj državi i otprilike u tom pravcu su otvoreni i određeni pravci djelovanja. Akcenat je dat i na implementirane projekte TIKA-e, načine njihovog daljeg razvoja, a pokušali smo pronaći i zajedničke sadržaje za buduće projekte. Jedan od njih vezan je za današnju posjetu općini Foča sa sjedištem u Ustikolini, tako da u narednom periodu ostaje da vidimo šta će se od toga realizovati", izjavio je Oković.

Delegacija iz Turske posjetila je i područje Ustikoline, mjesto na kojem je sultan Mehmed II Fatih prešao Drinu prilikom turskog osvajanja BiH 1463. godine i na kojem bi u budućnosti trebalo biti izgrađeno prigodno spomen obilježje u znak sjećanja na ovaj događaj.