BiH
4

Yasser El Atawi: BiH može prevazići sve izazove dobrom voljom i razumijevanjem svojih naroda

Razgovarao: Amer Džano
Yasser El-Atawi
Yasser El-Atawi
Egipat i sve arapske zemlje su odlučni da se bore protiv terorizma uprkos brojnim izazovima.

Upravo je ovo bila jedna od tema intervjua sa egipatskim ambasadorom u BiH Yasserom El Atawijem koji je pored BiH služio u Bejrutu, Beču, te kao egipatski predstavnik u Arapskoj ligi.

El Atawi je za Klix govorio i o saradnji Egipta i BiH i njihovoj zajedničkoj volji da unaprijede i ojačaju bilateralne odnose. Pored toga, govorio je i o velikim investicijskim projektima u Egiptu.

Vezano za teroristički napad u Zvorniku, ambasador El Atawi je podvukao činjenicu da je terorizam globalni fenomen koji zahtijeva zajedničke napore na međunarodnoj sceni.

El Atawi je naglasio da je izvor problema u iskrivljenim ideologijama protiv kojih se može i mora boriti ne samo upotrebom oružja već i kroz obrazovanje i prosvjetljivanje mladih ljudi po pitanju stvarnih i tolerantnih vrijednosti islama.

Desetine egipatskih vojnika su nedavno ubijeni u terorističkim napadima na Sinaju. Na koji način se Vaša država bori protiv organizovanih terorističkih grupa i militanata povezanih sa IDIL-om koji su aktivni u ovom dijelu zemlje?

Prije svega, želim ovdje naglasiti činjenicu da, geografski gledano, vojne operacije na Sinaju su koncentrisane na vrlo ograničeno područje koje ne premašuje 5 posto ukupne površine poluotoka što znači da su sve naše glavne turističke destinacije na Sinaju daleko od spomenutog područja i potpuno su sigurne. Kao dokaz ovome je i popunjenost smještaja koja je u prošloj godini, u glavnim destinacijama kao Hurghada i Sharm ElSheikh, premašila 90 posto što je za 10 posto više od zabilježenih turističkih posjeta u Egiptu 2010.

Nadalje, od presudne je važnosti ovdje spomenuti nedavne napade u Francuskoj, Australiji i ostalim zemljama kojima se potvrdila ispravnost egipatske vizije da terorizam ima globalnu dimenziju i da ta prijetnja može dosegnuti jako daleko ako se ne ujedine napori na međunarodnom nivou sa jasnom vizijom borbe protiv terorizma. Egipat trenutno predstavlja prvu liniju odbrane i posljednje utočište protiv barbarizma koji se krije ispod plašta vjere. Ovo je globalno suprotstavljanje za cijelu ljudsku rasu. Mi smo doslovno u ratu i nemamo nikakvu šansu da pobijedimo osim ako ne sakupimo hrabrost, mudrost, volju i odlučnost da se kao jedno borimo protiv zajedničkog neprijatelja.

Znamo da nismo sami u ovoj naizgled usamljenoj borbi. Također, svi trebamo biti svjesni toga da, da je Egipat kojim slučajem krenuo putem kao neke druge države u regionu, Evropa ne bi danas bila tu gdje jeste. Ovo je poziv za buđenje za sve nas i svi moramo poduzeti kolektivnu odgovornost i sarađivati na vojnom, obavještajnom, političkom i kulturnom polju, svako u skladu sa svojim sredstvima i snagama kako bismo umanjili i na koncu istrijebili terorizam. A to možemo postići samo kroz sveobuhvatnu koordinaciju i konzistentne odgovore na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Koliko ste zadovoljni trenutnom sigurnosnom situacijom u zemlji i koji su to sigurnosni izazovi s kojima se suočavate?

U Egiptu je naša borba protiv terorizma multidimenzionalna s vojnim, vjerskim, kulturnim i razvojnim aspektima. Egipat, zemlja Al Azhara, vjerske referentne tačke za sve muslimane, ulaže ogromne napore da širi učenja ove umjerene, časne institucije. U tom pogledu, vjerujem da ste pratili napore predsjednika Abdela Fataha El Sisija kojima je ohrabrivao artikulaciju govora suprotnih radikalnom islamu u svom pozivu na “vjersku revoluciju” prvog januara. Tom prilikom je zatražio od svih muslimanskih učenjaka, ulema, da pojasne savremeni vjerski govor. Predsjednik El Sisi je također napomenuo u svom svečanom govoru za armiju i policijske snage nakon terorističkih incidenata na Sinaju da će naša sveobuhvatna protuteroristička strategija biti primijenjena uz puno pridržavanje i poštivanje ljudskih prava i vladavine zakona. S ekonomske i društvene strane, egipatska vlada je najavila dodjelu sredstava od 1,5 milijardi dolara za razvoj Sinaja kako bi se riješili hitni razvojni izazovi ovog područja.

Egipat ima vitalnu ulogu u borbi protiv terorizma, ne samo na Sinaju, već i u cijeloj regiji. Mi smo dio arapske i islamske koalicije koja podržava legitimnu vladu u Jemenu, te predvodimo napore arapskih zemalja kod uspostave zajedničkih arapskih vojnih snaga čiji bi glavni zadatak bio borba protiv terorizma i osiguranje mira i sigurnosti u regiji. U tom pogledu Kairo je nedavno ugostio šefove štabova armija arapskih zemalja kako bi diskutovali o praktičnim mjerama radi uspostavljanja navedenih zajedničkih arapskih vojnih snaga. Zajedno sa međunarodnom zajednicom radimo na procesima pronalaženja političkih rješenja za situaciju u Libiji kako bismo se izborili sa terorističkim grupama koje su aktivne na tom podneblju.

U vezi sa užasnim zločinom ubistva 21 nevinog egipatskog radnika u Libiji koji je nedavno počinila takozvana Islamska država (IDIL), teroristička grupa, želim da iskoristim ovu priliku i da istaknem da je neosporna podrška naših prijateljskih država, uključujući i BiH, za egipatski narod i vladu u ovim teškim okolnostima od iznimne važnosti i prijeko potrebna Egiptu u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Užasni teroristički čin pokazuje da je situacija u Libiji alarmantna i predstavlja jasnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, te može jedino biti spriječeno koordiniranom međunarodnom intervencijom kojom bi se obuzdale ove terorističke organizacije i koja bi podržala demokratski odabrane institucije u Libiji.

Egipat podstiče međunarodni savez protiv terorističke grupe IDIL da preuzme punu odgovornost i sarađuje sa Egiptom kako bi se ciljale utvrde IDIL-a u Libiji, kao i druge slične terorističke organizacije budući da predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, prijetnju koja je jednako opasna kao i zločini tih terorističkih grupa u Siriji i Iraku, ili nedavni teroristički napadi koji su se desili u nekim zapadnim državama.

Yasser El Atawi
Yasser El Atawi
Šta biste izdvojili kao pozitivne promjene za egipatske građane nakon revolucije koja se dogodila 25. januara 2011. i 30. juna 2013. godine? Prema Vašem mišljenju, šta bi egipatska vlada trebala dodatno uraditi?

Egipat je sa svojim novim demokratski odabranim vodstvom koje je podržala velika većina Egipćana uspio položiti osnove za održiv razvoj te identifikovao društvene i ekonomske ciljeve. Osjeća se postojanje jasne vizije za budućnost uključujući nekoliko velikih projekata, mnogo inovativnih ideja za rješavanje besprimjernih izazova. Međutim, reforme zahtijevaju vrijeme i nekada znaju biti bolne, ali se kasnije isplate.

Pogledajmo šta se desilo u Egiptu u posljednjih 6 mjeseci i siguran sam da ćete Vi i naša braća i sestre u BiH dijeliti moj optimizam za budućnost moje države. Nakon dvije revolucije u tri godine, Egipat rješava stara strukturalna pitanja koja su u prošlosti ometala ekonomski rast, razvoj reprezentativnog i odgovornog upravljanja i stabilnost i sigurnost neophodne za osiguranje dugotrajnog napretka. Međutim, nova egipatska vlada preuzima i novu ulogu lidera u regionu. Zajedno sa našim susjedima i članicama međunarodne zajednice, Egipat pronalazi rješenja za sigurnosna pitanja koja ugrožavaju naše živote i stabilnost regiona. Predsjednik Al Sisi je zauzeo hrabar i kreativan pristup za uklanjanje upornih prepreka ekonomskoj revitalizaciji i dobrom upravljanju kako bi ostvario svoju viziju koju traži i naš narod: pluralistička, tolerantna i napredna nacija.

Prošlog ljeta, predsjednik Al Sisi je najavio historijski poduhvat koji će finansirati država u iznosu od 8,6 milijardi dolara za širenje Sueckog kanala. Ovo je prva velika ekspanzija kanala u njegovoj 145 godina dugoj historiji a podrazumijeva dodatne vodne puteve, četiri nove morske luke, novi aerodrome, novu industrijsku zonu i “tehnološku dolinu” u Ismailiji. Ovaj projekat su pozdravili ekonomisti i izvršni direktori pomorstva i brodarstva.

Politička situacija u Egiptu je imala značajan utjecaj na ekonomiju proteklih godina, posebno na turizam. Koje aktivnosti poduzima vaša vlada da vrate investitore i turiste i da li ste optimistični po tom pitanju?

Vlada je pokrenula nekoliko velikih projekata koji će promijeniti ekonomski pejzaž. Jedan od njih je Zlatni trougao: industrijski, rudarski, komercijalni i turistički centar između Qene i Crvenog mora. Također, radimo na stambenom i komercijalnom razvoju duž sjeverozapadne obale i pustinjskih područja, uključujući izgradnju zelenog grada, Al Alamein. Novi infrastrukturni projekti se finansiraju i iz dva paketa za podsticaja u vrijednosti od više milijardi dolara za izgradnju sanitarne mreže, škola, bolnica, medicinskih klinika, stambenih jedinica, silosa za žito i željeznica.

Nova vlada je provela zakon za poštivanje ugovora između vlade i privatnog sektora. Egipat proaktivno uklanja sve pravne prepreke koje su ranije dovodile do dugotrajnih i skupih sporova i parnica po osnovu ugovora, te sprječavale strane investicije.

S druge strane, ponosni smo na veliki uspjeh Egipatske ekonomske razvojne konferencije (EERK) koja se održala u Sharm El Sheikhu od 13. do 15. marta ove godine. Ova konferencija je ključna prekretnica za vladin srednjoročni ekonomski razvojni plan kojim se želi donijeti prosperitet i popraviti društvena usluga za narod u Egiptu.

Privlačenjem vodećih imena iz svijeta biznisa i politike, EERK je stavila akcenat na opsežne reforme koje je vlada već provela i prikazala budućnost reformi čiji je cilj da obnove fiskalnu stabilnost, potaknu rast i privuku investicije s dugoročnim ciljem poboljšanja blagostanja egipatskog naroda. Na konferenciji su također predstavljene investicijske prilike za domaće i međunarodne investitore u ključnim sektorima.

EERK je uspjela vratiti Egipat na globalnu mapu investicija, utvrdila njegov potencijal kao izvor političke i ekonomske stabilnosti u regionu i kao pouzdanog partnera na međunarodnoj sceni.

Kao bitan znak međunarodnog priznanja za značaj naših ekonomskih foruma, iz MMF-a je nedavno rečeno da ekonomski forumi, pod okriljem trenutne vlade, su pomogli kod stvaranja “preokreta” u egipatskoj ekonomiji. Drago nam je što ovako pozitivan izvještaj MMF-a poboljšava sliku Egipta nakon održane investicijske konferencije u martu.

Kao zemlje u razvoju Egipat i BiH su po mnogo čemu slični. Na koji način bi BiH mogla iskoristiti iskustva koja je Egipat imao u razvoju privrede?

Zahvaljujući pametnim ulaganjima i strateškim političkim reformama, Egipat trenutno prolazi kroz ekonomsku renesansu. Ovo nije puka teorija već nešto što je korisno za sve Egipćane, privlači nove međunarodne investicije i utemeljuje osnove za budući prosperitet i rast.

Naša vlada će nastaviti da bude posvećena prilikama, stabilnosti i ekonomskoj pravdi koja unaprjeđuje dobro stanje Egipćana na fer i jednak način. Širimo se i ulažemo u ključne društvene usluge, zdravstvo i obrazovanje.

Započinjemo niz velikih ekonomskih projekata kako bismo ostvarili viziju novog Egipta koji je izgrađen na temeljima inovacije i modernizacije. U isto vrijeme provodimo i odavno potrebne strukturalne reforme kako bismo osigurali čvrstu ekonomiju.

Obaramo pogrešne politike koje su uzrokovale rasipanje, korupciju i bezobzirno trošenje što je dovelo do kočenja ekonomskog progresa u prošlosti. Prije nego u potpunosti ostvarimo naše ekonomske aspiracije ostaje još mnogo izazova.

Zahvaljujući ovom strateškom pristupu, nakon nekoliko godina nesigurnosti i stagnacije, ekonomija Egipta je opet na pravom putu ka prosperitetu i napretku.

Yasser El Atawi
Yasser El Atawi

Koliko ste zadovoljni svojim odnosom sa bh. vlastima? Da li postoji prostor za napredak i da li ste možda razgovarali o mogućim ekonomskim projektima od zajedničkog interesa?

Naša vanjska politika se bazira na principima uzajamnog poštovanja i neuplitanja u unutrašnje poslove bilo koje države. Egipat kao stara, velika civilizacija i zemlja sa jakim regionalnim i međunarodnim prisustvom ima obavezu da se zalaže za navedene principe.

Danas se BiH suočava sa bitnom fazom u svojoj historiji u smislu konsolidacije unutrašnje kohezije i usklađenosti, unaprijeđivanja zemlje na ekonomskom planu, integracije u euroatlantske institucije i uspostavljanja efikasnih odnosa sa regionalnim silama i ostatkom svijeta. To su sve vrlo ozbiljni i osjetljivi zadaci koji zahtijevaju velik kolektivni napor i široku i jasnu viziju budućnosti oko koje se sve društvene grupe trebaju okupiti.

Siguran sam da BiH može dobrom voljom, razumijevanjem i snagom uma svojih naroda prevazići sve poteškoće s kojima bi se mogla suočiti, a to se posebno odnosi na nove generacije koje daju osjećaj nade i optimizma za ovu državu. U tom kontekstu želim naglasiti da Egipat, bilateralno i kao dio međunarodne zajednice, neće oklijevati da pruži neophodnu podršku Bosni i Hercegovini na njenom nepokolebljivom i stabilnom putu ka postizanju željenog progresa.

Egipat i BiH imaju vrlo stabilne i odlične odnose. Egipat je jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost BiH i otvorila rezidentnu ambasadu u Sarajevu 1996. Egipat oduvijek rado stoji uz BiH na njenom putu ka postizanju političke i ekonomske stabilnosti. Poštujemo volju i suverenitet BiH i podržavamo sve dogovore koje politički liderni postignu u raznim pitanjima. Zauzimamo jednak stav prema svim stranama u BiH bez obzira na vjersku ili etničku pozadinu. Egipat želi da ojača bilateralne odnose sa BiH na svim nivoima.

Želimo unaprijediti obim trgovinske razmjene između dvije države koji je trenutno oko 13 miliona eura. Nažalost, ekonomske i komercijalne veze ne odražavaju odlične političke veze između dvije države. Međutim, postoji širok spektar mogućnosti koje se mogu razviti u pogledu povećanja izvoza iz BiH u Egipat i poboljšanja zastupljenosti egipatskih proizvoda na bh. tržištu zauzvrat.

Nastojimo povećati mobilnost kapitala između dvije države u pogledu zajedničkih investicija i otvaranje vrata trgovinskim i industrijskim komorama i poslovnim udruženjima ka izučavanju i uspostavljanju mreže zajedničkih kompanija je od velike važnosti za obje države. Bitno je ovdje napomenuti napore koje su bh. i egipatske vlasti uložile u pružanju podrške kod uspostavljanja prve egipatske fabrike za obradu drveta u Foči s ciljem izvoza u inostranstvo čija je početna vrijednost oko 10 miliona KM što predstavlja najveću egipatsku investiciju u BiH. Slične inicijative su neophodne u budućnosti u svrhu unaprjeđivanja zajedničkih interesa između dvije države i njihovih naroda.

Koji su to projekti koje je Egipat u proteklom periodu finansirao u BiH i mogu li dvije zemlje zajednički nastupiti u nekim projektima?

Prije svega razvijanje programa tehničke saradnje između dvije države koje finansira i provodi Egipatski fond za tehničku saradnju sa Komonveltom i novim nezavisnim državama. Kroz ove programe, Egipat je pružio različite obuke i formacijske kurseve kako bi pomogao proces izgradnje kapaciteta bh. institucija. Otkako je BiH stekla nezavisnost mi smo obučili više od 2.200 osoba u raznim poljima (diplomatija, policija, poljoprivreda, mediji, bankarstvo i financije itd.).

Postoji širok okvir kulturne saradnje između dvije države. Egipat godišnje daje oko 50 stipendija za naučne discipline na egipatskim univerzitetima kao i za vjerske nauke na Al Azhar Al Sharif (Svjetionik umjerenog islama).

Promičemo arapski jezik u BiH kroz prisustvo određenog broja egipatskih profesora na raznim akademskim institucijama, posebno na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Fakultetu islamskih nauka i Fakultetu islamskog obrazovanja u Zenici kao i na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru s ciljem produbljivanja intelektualnih i kulturnih veza između egipatskog i bh. naroda.

Zajednički učestvujemo na nekoliko izložbi i međunarodnih festivala, posebno na Međunarodnom sajmu knjige u Kairu, Kairo Film festivalu, Sarajevskoj zimi, Baščaršijskim noćima, DucatFestu, Sarajevo Film Festivalu i drugim.

Aktivno učestvujemo BiH na međunarodnim takmičenjima koja se organizuju u Egiptu, a posebno na takmičenjima u organizaciji Al Azhara, Ministarstva vakufa, egipatskog Ministarstva kulture i Biblioteke u Aleksandriji.

U vremenu prije revolucije, mnogi turisti iz BiH su posjećivali egipatska ljetovališta poput Sharm el Sheikha, posebno jer su u to vrijeme postojali direktni letovi. Da li mislite da bi se ovi letovi mogli uspostaviti i u budućnosti?

Smatramo da je 2015. presudna godina za osvajanje bosanskog tržišta turizma. Ove godine nam je cilj da uduplamo broj bosanskih turista u Egiptu u odnosu na broj koji je posjetio Egipat 2010. godine prije revolucije. U tom kontekstu, Egipatska ambasada u Sarajevu je u decembru prošle godine lansirala veliku kampanju promocije egipatskog turizma u BiH za 2015. godinu uz prisustvo predstavnika Ministarstva za turizam Egipta. Održano je nekoliko sastanaka sa našim turističkim partnerima u BiH kako bi se došlo do dugoročne strategije za turističku saradnju između dvije države.

Ovaj događaj je organizovan u okviru naših stalnih napora da promovišemo egipatska turistička odredišta na evropskim tržištima i posebno na Balkanu. Mnoge inicijative su poduzete u tom smislu uključujući i organizovanje nekoliko radnih posjeta za predstavnike medija i turističkih agencija iz BiH u Egipat kako bi se mogli sami uvjeriti u stvarno stanje na terenu i u stepen sigurnosti stabilnosti na glavnim destinacijama.

Bitno je održati istinski prikaz situacije u Egiptu. Turističke destinacije su sigurne i nastavljaju da svakodnevno privlače hiljade turista iz cijelog svijeta. Želimo da se zna da je Egipat strateška i sigurna destinacija za strane posjetioce. Egipat i dalje u ponudi ima najpopularnije destinacije na globalnom nivou. Egipatski građani i vlada su posvećeni sigurnosti naših gostiju i kao i oduvijek možemo se pohvaliti gostoprimstvom prema turistima. Egipat je u posljednje tri godine ugostio više od 32 miliona turista, mahom iz Evrope. Ovo je samo potvrda ogromnoj privlačnosti Egipta za evropsko tržište.

S obzirom na rečeno, želim da iskoristim ovu priliku i da vas sve pozovem da svoj budući odmor provedete u divnom, toplom i sunčanom Egiptu.