BiH
14

William Hague finansira izgradnju centra Medica u Zenici

Anadolija
William Hague (Foto: EPA)
William Hague (Foto: EPA)
Bivši šef britanske diplomatije William Hague većim dijelom finansira izgradnju Konsultativno-resursnog centra "Medica" Zenica.

Inače, cilj Udruženja Medica je da omogući psihološku, medicinsku i ekonomsku podršku ženama i djeci žrtvama rata i poslijeratnog nasilja, uključujući silovanje i druge oblike seksualnog nasilja, nasilja u porodici, torture i trgovine ljudima.

Direktorica nevladine organizacije Medica Sabiha Husić za AA je kazala da Hague finansira 70 posto ukupnih troškova izgradnje zgrade.

"Hague i njegova Konzervativna partija snose 70 posto troškova izgradnje Konsultativno-resursnog centra Medica Zenica. Nedostaje nam još 30 posto sredstava kako bi mogli da završimo izgradnju objekta u potpunosti", rekla je Husić.

Ukupni troškovi izgradnje ovog objekta, koji bi uskoro trebao biti završen, iznose oko 500 hiljada maraka.

Inače, Angelina Jolie i William Hague u aprilu ove godine posjetili su Medicu kada je bivši šef britanske diplomatije obećao da će pomoći izgradnju objekta u kojem se pruža psihološka, medicinska i ekonomska podrška ženama i djeci žrtvama rata i poslijeratnog nasilja u BiH.