Preuzimanje nadležnosti
8

Vukanović objavio prijedlog izbornog zakona RS-a, tvrdi da se želi ostaviti mogućnost krađe izbora

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Klix.ba)
Opozicioni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Nebojša Vukanović je objavio prijedlog entitetskog izbornog zakona.

Vukanović, koji je poslanik "Liste za pravdu i red", ukazao je da je riječ prijedlog zakona po hitnom postupku, a za koji se planira da bude upućen u skupštinsku proceduru.

Prema njegovim riječima, ovim zakonom je u suštini prepisan najveći dio postojećeg Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali da je glavna promjena ta što bi nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) koje se odnose na lokalne izbore, izbor poslanika NSRS i entitetskog predsjednika preuzela entitetska izborna komisija.

Vukanović smatra da je cilj da se entitetskim izbornim zakonom "ostavi mogućnost prekrajanja izborne volje i krađa izbora, razrađenim metodama".

Ovaj prijedlog zakona je uslijedio nakon što je postalo izgledno da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona kako bi izbori bili kredibilniji.

Vukanović je konstatovao da se predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) uplašio mogućih tehničkih izmjena koje su nedavno prihvaćene u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Predstoji da te izmjene razmatra i Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Prijedlog izbornog zakona RS-a je dostupan na ovom linku.