Obećao pomoć
0

Vučić u mostarskoj Prosvjeti: Grijeh je porediti Šantića i Budaka

Piše: R. D.
Generalni sekretar Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Mostar Goran Kosanić upriličio je danas prijem za premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je obišao dio Muzeja Hercegovine i sobu u kojoj je živio i umro slavni pjesnik Aleksa Šantić.

Razgovarali su o položaju Srba u Mostaru i prethodnoj Vučićevoj posjeti, nakon koje je uslijedila pomoć Vlade Srbije pri izgradnji Saborne crkve, ali i obećanja da se tu neće stati.

"Pomoći ćemo još, naša je obaveza da pomognemo ljudima da rade i organizuju Šantićeve svečanosti na još kvalitetniji način", poručio je Vučić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prokomentarisao je i položaj velikog pjesnika u Mostaru danas.

"Volio bih da neke škole koje su nosile njegovo ime ponovo nose to ime. Posebno mi je žao što je dio ulice Alekse Šantića u Mostaru preimenovan u ulicu Mile Budaka. Uopšte to ne krijem i nije mi teško reći svakome na kugli zemaljskoj - porediti Šantića i Budaka je grijeh po sebi i jednostavno ne znam šta bih na to rekao. Ja vjerujem da će taj, ne samo veličanstveni pjesnik, već i čovjek koji je nosio slobodarsku misao, dobiti zasluženu pažnju i pravo mjesto, ne samo ovdje u Mostaru, već i kod nas u Beogradu i na svakom drugom mjestu", rekao je Vučić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba