Boravi u Kotoru
61

Vučić: Stvar je Crne Gore kako će se postaviti prema rezoluciji o Srebrenici

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić rekao je danas u Kotoru da je stvar Crne Gore kako će se postaviti o pitanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj se treba glasati u Općoj skupštini UN-a te postavio pitanje  kakav je smisao te rezolucije.

Vučić je to rekao u obraćanju novinarima u Kotoru gdje prisustvuje samitu lidera zapadnog Balkana i Europske unije odgovarajući na pitanje što je poruka crnogorskim dužnosnicima oko njihovog stajališta o rezoluciji o Srebrenici.

"Nemam poruku, to je njihova stvar, oni donose odluku kako će se postaviti o tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka", rekao je Vučić.

"Ja imam jedno pitanje, na koje nitko nema odgovor, a to je - kakav je smisao te rezolucije. Kažu nije nametanje kolektivne krivice. Nego što je, pošto je individualna krivica već određena presudama? Ne spominje se nijedno ime u samoj rezoluciji. Svako neka donosi svoju odluku, a mi ćemo se ponašati u skladu s tim u budućnosti", rekao je Vučić, prenosi Beta.

Opća skupština Ujedinjenih naroda razmatrat će 23. svibnja prijedlog rezolucije kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici i čije donošenje sponzorira skupina od tridesetak država, a Crna Gora je najavila da će glasati za spomenutu rezoluciju.  

Rezolucija je izazvala ogorčenje u Srbiji i Republici Srpskoj gdje tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u utorak  kako će osobno otići u New York ne bi li uvjerio predstavnike što više država-članica UN da ne glasaju za rezoluciju no odustao je od putovanja jer smatra da Srbija nema "nikakve šanse" da spriječi usvajanje rezolucije u Općoj skupštini UN-a

U rasporedu zasjedanja Opće skupštine koji je dostupan na mrežnim stranicama UN-a stoji kako je za četvrtak narednog tjedna, u okviru 82. sjednice, planirana rasprava o dokumentu pod nazivom Međunarodni dan sjećanja i komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici iz 1995. 

Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su u srpnju 1995., nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sustavno pobili više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.