BiH
176

Vučić ne odgovara na Izetbegovićeve pozive i poruke

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici predsjedništvo SDA će razgovarati o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sigurnosnoj situaciji, incidentu u Srebrenici, koalicijama.

"Imat ćemo presjek onoga koliko smo efikasni kao vlast i šta možemo učiniti da tu efikasnost pojačamo", kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

U izjavi za medije prije sastanka Izetbegović je rekao da će se danas razgovarati i o eventualno novim koalicijama na federalnom nivou, te da postoje nove stranke koje bi činile koaliciju, ali nije htio da govoriti o imenima.

Podsjetio da je prošle sedmice održan sastanak s općinskim načelnicima koji dolaze iz SDA, te naglasio kako se stvari moraju ubrzati kako bi se resursi kojima BiH obiluje brže stavili u funkciju.

Također je danas, podsjetio je Izetbegović, održan i sastanak u Predsjedništvu BiH s kolegijem Vijeća ministara BiH a u vezi s izradom dokumenta koordinacionog mehanizma u BiH.

Na današnjoj sjednici će se razgovarati i o incidentu u Srebrenici, kada je od nekolicine posjetilaca, 11. jula napadnut premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Izetbegović je rekao da je jedan napadač uhapšen odmah prvoga dana, a da ostalo ne zna. Ali s obzirom da Vijeće ministara BiH ima preciznije informacije o tome, danas će s predsjedavajućim VM Denisom Zvizdićem, koji prisustvuje sjednici, razgovarati i o tome.

Komentirajući neke medijske natpise da su organizatori napada na Vučića, zapravo Izetbegoviću bliske osobe i njegovoj struji u SDA, Izetbegović je kazao da to nije i ne može biti tačno.

"Ne daj Bože, ja sam kazao da sam posramljen onim što se desilo premijeru Vučiću. Vidio sam u njemu jednu nadu, da popravimo odnose na Balkanu, da popravimo odnose između BiH, Srbije, Bošnjaka i Srba i još uvijek imam tu nadu", rekao je Izetbegović.

Dodao je kako "nikada ne bih 'pucao sam sebi u nogu' ne daj Bože da bih tako nešto uradio".

"Izuzetno sam zainteresiran za normalizaciju, za saradnju, a Vučić može izuzetno važnu ulogu odigrati u tome, tako da to ne bih uradio nikada i nikome, pogotovu ne njemu", naglasio je Izetbegović.

Dodao je kako je pokušao razgovarati s Vučićem, slao mu je SMS poruke, ali se on ne javlja, "postoji s njegove strane izvjesna ljutnja, ali vidjet ćemo".