Pokušaj smirenja tenzija
141

Vučić danas u Beogradu dočekuje Schmidta: Razgovor o državnoj imovini BiH jedna od tema

B. H.
Aleksandar Vučić i Christian Schmidt tokom ranijeg sastanka (Foto: Facebook)
Aleksandar Vučić i Christian Schmidt tokom ranijeg sastanka (Foto: Facebook)
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je otputovao u Beograd gdje će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Radujem se razgovorima sa svim relevantnim akterima u okviru mojih dejtonskih ovlaštenja i mandata s ciljem nastavka uloge Međunarodne zajednice u očuvanju mira, integriteta i stabilnosti u BiH, izjavio je VP Schmidt. Sljedeći sastanak će biti sa predsjednikom Srbije Vučićem", najavljeno je na službenoj stranici OHR-a.

Schmidt je sinoć u programu N1 kazao da Srbija ima važnu ulogu kao susjedna zemlja BiH, a na pitanje šta će reći Vučiću na pitanja o državnoj imovini, istakao da je dobro razmisliti o svemu razgovarati o aktuelnim temama.

On je dodao i da želi da otkloni strah da će Republika Srpska kao entitet nestati, da on mora da je brani kao dio Dejtonskog sporazuma i da će prvi braniti strukture BiH kakve jesu, uključujući i Republiku Srpsku.

Buran dan u Srbiji počet će već od 10 sati kada je zakazana sjednica Vlade Srbije, kojoj prisustvuju i predsjednik Srbije i predsjednica Skupštine Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Prema pisanju portala Novosti, na sjednici će se razmatrati odgovor države na izuzetno nepovoljnu političku situaciju, koja je kulminirala navodnim pritiscima na Beograd kada je riječ o Kosovu i RS-u.