BiH
60

Vrijedna pomoć: BiH afganistanskim studentima donirala knjige u vrijednosti od 50.000 KM

Piše: N. N.
Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević uručio je donaciju u knjigama, ukupne vrijedosti 50.000 KM, ambasadoru Afganistana u Pakistanu Jannanu Miosazaiu koji će ih proslijediti afganistanskom ministarstvu kulture i obrazovanja u Kabulu.

"Budući da sam ambasador Bosne i Hercegovine i za Afganistan, pri mom zadnjem boravku u Kabulu i razgovoru sa brojnim studentskim društvima, uvidio sam u kako teškom ekonomskom stanju se nalaze te da im je materijalna pomoć prijeko potrebna. Afganistan, kao i susjedni Pakistan, ima ogroman problem sa odlaskom mladih i perspektivnih ljudi u druge zemlje", objašnjava Makarević.

Da bi se to spriječilo moraju se stvoriti bolji uvjeti općenito, ali prije svega treba početi od toga da se olakša samo studiranje. Budući da je stručna literature skupa i da se do nje veoma teško dolazi , ambasador BiH je smatrao da je ovaj poklon adekvatan za studente Afganistana.

Jennan Mosazai, ambasador Afganistana u Pakistanu, zahvalio se na ovom poklonu ističući da mu je neizmjerno drago da BiH, iako i sama ima svojih problema, ne zaboravlja i one koji su u daleko većim problemima.

"Ovo je lijep primjer kako treba pružiti ruku kada je ona nekome potrebna. Iako Afganistan za sada nije u stanju uzvratiti uslugu, siguran sam da će doći dan kada ćemo i mi moći nekome pomoći. Hvala BiH i ambasadoru Makareviću na pomoći”, kazao je Mosazai.

Ovo nije prvi put da se na sličan način pomažu studenti. Slična akcija uslijedila je početkom ove godine kada je ambasador Makarević uručio pomoć palestinskim studentima, odnosno njihovom ambasadoru u Islamabadu.

Iako je pomoć predana uime naše zemlje, novac za kupovinu knjiga osiguran je iz različitih privatnih izvora, a ne od sredstava namijenjenih za rad i funkcionisanje Ambasade BiH u Pakistanu.