BiH
184

Vozač Hitne pomoći koji je udario Harisa Tvrtkovića oslobođen optužbi

Piše: T. S.
Vozač Hitne pomoć A. S., koji je 25. juna 2011. godine vozilom udario dječaka Harisa Tvrtkovića, oslobođen je optužbi prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu.

Zbog nedostatka dokaza Općinski sud u Sarajevu je donio oslobađajuću presudu za A. S. Riječ je o nepravomoćnoj presudi, na koju Harisovi roditelji imaju pravo žalbe u roku od 15 dana, potvrđeno je za Klix.ba u Općinskom sudu Sarajevo.

"Mi smo šokirani. Zabrinuti smo i uznemireni ovakvom presudom. Naš Haris je i dalje nepokretan i ne može da govori, njegov oporavak ide veoma sporo, ali nama bi, kao roditeljima, drugačija presuda bila satisfakcija, jer bismo znali da se bahata vožnja i ugrožavanje ljudskih života, umjesto spašavanje, sankcioniše", kazala je Harisova majka Sanela Tvrtković.

Petnaestogodišnji Haris je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći krajem juna, kada ga je udarilo vozilo Hitne pomoći dok je vozio bicikl na raskrsnici ulica Igmanska i Akifa efendije Biserovića u Vogošći. Vozilo Hitne pomoći, za čijim je volanom bio A. S., je prošlo kroz crveno svjetlo na raskrsnici i udarilo dječaka koji je prelazio ulicu u skladu sa propisima, odnosno kada je semafor pokazivao zeleno.