Potencijali propadaju
112

Vojni objekti prepušteni zubu vremena, Jajce kasarna na putu da bude izbrisana s "lica zemlje"

I. Č.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Kasarna Jajce, simbolički pečat Sarajeva ucrtan na mapu Bosne i Hercegovine prije više od 100 godina, na dobrom je putu da zbog neodgovornosti nadležnih bude izbrisana, s mape i s "lica zemlje".

No, kako nijedno zlo ne dolazi samo, ista predviđanja vrijede za veći dio od ukupno 180 "neperspektivnih vojnih objekta" u Bosni i Hercegovini, koji su u entitetskim, odnosno u nadležnostima nižih nivoa vlasti.

Kasarna Jajce pritom, kako saznajemo iz izvora u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, ne može biti ucrtana ni na mapu o turističkoj signalizaciji, budući da bi zbog ruševnog stanja mogla predstavljati opasnost za turiste.

Kako nam je kazao izvor u Turističkoj zajednici KS, poslije rata je bilo nade da se kasarna može renovirati budući da je bila oštećena tek blizu 40 posto, ali da su u međuvremenu sve mogućnosti renoviranja "pale u vodu".

"Sve bi se moralo rušiti i ispočetka graditi", obrazloženo nam je.

Prepušteno zubu vremena

Irfan Čengić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, izjavio je za Klix.ba da u Federaciji BiH trenutno ima 180 neperspektivnih objekata od čega su 83 dodijeljena jedinicama lokalnih samouprava.

"I ti objekti koji su stavljeni na raspolaganje lokalnim zajednicama nisu adekvatno upotrijebljeni, kao što je kasarna Zmajevac ili Jajce, koje nisu stavljene u funkciju u kakvoj mogu biti", kazao je Čengić za Klix.ba.

Općina Stari Grad dala je 2006. godine kasarnu Zmajevac, nazvanu poslije rata po Mustafi Hajrulahoviću Talijanu, na korištenje Zelenim beretkama da naprave muzej, ali se od tada ništa nije promijenilo.

Čengić, s druge strane, podsjeća na primjer kasarne Safet Zajko koja je pretvorena u sjajan sporstko-rekreacioni centar, napominjući da isti takav potencijal ima kasarna na Zmajevcu u kojoj se mogu zaposliti borci ARBiH.

"Kasarnu Jajce je uzeo Grad Sarajevo i sve što su uradili jeste nekoliko reflektora da je osvijetle tokom noći. Jasno je da ova Gradska uprava nema finansijski kapacitet da stavi u funkciju Kasarnu Jajce", kazao je Čengić.

Nedovoljno iskorišteni potencijali

Adnan Vlajčić iz Udruženja turističkih vodiča Sarajeva "Vučko" smatra da je kasarna Jajce zbog lokacije na kojoj se nalazi strašan turistički potencijal koji je neophodan prvenstveno da zadrži goste duže u Sarajevu.

"Veliki broj turista je zainteresovan za kasarnu Jajce i ne može da vjeruje da se ne može staviti u funkciju, kao idealan muzej ili bar kao hotel. Prije nekoliko godina je bilo nekih ponuda za investicije", istakao je Vlajčić za Klix.ba.

Napominje da se Baščaršija mora rasterititi i da je Vratnik ogroman potencijal, zbog Žute tabije, kasarne Jajce, Višegradske kapije, Bijele tabije, Zmajevca...

"Sarajevo je u posljednjih nekoliko godina imalo izuzetan rast gostiju i grad je bio prenatrpan. Treba nam novih pravaca kretanja gostiju, a kasarna Jajce je jedna od dobrih tačaka uz kompletan Vratnik", istakao je Vlajčić.

Vlajčić je poentirao da je 2020. godina u turističkom smislu propala zbog pandemije koronavirusa.