I ovo je moguće
2

Vojin Mitrović: Jedan čovjek, dvije ministarske fotelje - istovremeno

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Aktuelni ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović danas u poslijepodnevnim satima će zvanično postati i ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske.
Ovaj nezabilježen slučaj na bh. sceni će se dogoditi nakon što uskoro bude i zvanično imenovana nova Vlada RS-a s obzirom da Mitrović još nije "razriješio" svoj status u Vijeću ministara BiH.

Mitrović je 18. novembra ove godine ponudio svoj mandat na raspolaganje Glavnom odboru SNSD-a nakon što je Milorad Dodik zatražio od kadrova SNSD-a da izaberu samo jednu funkciju koju planiraju obnašati.

No, Mitrovićeva ponuđena ostavka je odbijena, pa je on nastavio obnašati funkciju državnog ministra.

Danas, Mitrović je ministar i na nivou države i na nivou entiteta, i to u različitim resorima. U jednom se brine i prometu i komunikacijama, a u drugom o privredi i preduzetništvu.

Tim povodom danas smo pitali dvostrukog ministra kako planira obavljati dvije funkcije istovremeno.

"I ne planiram. Dajem ostavku na mjesto u Sarajevu, a po objavljivanju u Službenom glasniku postat ću ministar u RS-u", rekao je za Klix.ba.

No, na opasku da je njegova ostavka prošli mjesec odbijena u Vijeću ministara BiH, Mitrović je dodao: "Tegeltija će dobiti ostavku. Zamjenik će voditi ministarstvo".

Zamjenik je Nedžad Branković iz Stranke demokratske akcije.

Inače, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je u centru afere "Stickeri" nakon što je ministar Vojin Mitrović naredio izmjene Pravilnika o registraciji vozila, a koje između ostalog podrazumijeva i uvođenje RFID tehnologije za praćenje vozila, kao i skuplje naljepnice za registrovanje.