BiH
339

Vodeći svjetski mediji ni riječi o Srebrenici, genocid u BiH na naslovnicama turskih medija

Klix.ba
Daily Sabah je izvijestio o obilježavanju 19. godišnjice genocida u Srebrenici
Daily Sabah je izvijestio o obilježavanju 19. godišnjice genocida u Srebrenici
Za razliku od prethodnih godina, ovog 11. jula vodeći svjetski mediji, poput BBC-a i drugih uglednih britanskih medija, zatim američkih CNN-a ili New York Timesa, ni riječju nisu izvijestili o obilježavanju 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, odnosno o ukopu još 175 žrtava u Potočarima.

Međutim, Srebrenica je bila tema svih većih medija u turskoj koji su o dženazi u Potočarima izvještavali i dali značaj na naslovnicama.

Turska televizija TRT izvijestila je kako je u Potočare, između ostalih, stigao zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag.

Prenijeli su i riječi načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića koji je istakao potrebu da se odgovorni za genocid kazne kako bi se osigurala pravda za porodice žrtava.

Naveli su i riječi reisa Huseina ef. Kavazovića koji je istakao kako su danas kosti naših najmilijih vraćene u zemlju od koje su i stvoreni, te dodao da Božiju pravdu nije moguće izbjeći.

Turski Today Zaman piše o majci Hajriji Selimović koja je danas u Potočarima pokopala posmrtne ostatke dvojice sinova, Samira i Nermina, koji su ubijeni kada im je bilo 23, odnosno 19 godina.

Turski Daily Sabah na svojoj naslovnici donosi tekst u kome su citirali izjavu turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua, koji je kazao da Turska nikada neće zaboraviti genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995.

Podsjetili su i kako je u Haškom tribunalu u toku suđenje odgovornom za genocid u Srebrenici, Ratku Mladiću. Također, Daily Sabah navodi i kako se srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić prošle godine izvinio za "sve zločine koje su počinili Srbi", ali i da je odbio masakr u Srebrenici nazvati genocidom.