BiH
0

Vladika Atanasije: Božić je šansa za obnovu čovjeka

SRNA
Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Atanasije poručio je da je Božić šansa za obnovu čovjeka.

Vladika Atanasije rekao je da svaki čovjek na isti način treba da prilazi ovom jedinstvenom prazniku, kao jednoj posebnoj šansi za zajednički život jer Božić otvara nova prostranstva za čovjeka, kako za pojedinca tako i za čovječanstvo.

"Prema Svetom pismu, ali i prirodi, smjene dana i noći ustaljene su pojave. Mržnja, pravda i nepravda, smrt i bolest, sve te pojave se recikliraju. Jedina je novost - dolazak Boga na ovaj svijet, u hstoriji čovječanstva i svijeta. Mi tu činjenicu proslavljamo", rekao je episkop Atanasije za "Nezavisne novine".

Vladika ističe da Bog dolazi na svijet sa planom i ciljem da ga unaprijedi, preporodi, donese impuls životu, čovjeka učini jačim od grijeha, smrti i bolesti. "To je nada. To je cilj. I čovjek jedino treba da se uključi i učestvuje u sprovođenju tog Božjeg plana", istakao je vladika Atanasije.

Episkop Atanasije smatra da se čovjek otuđio od Gospoda, te se zbog toga brišu granice između dobra i zla, kroz ratove, mržnju i regresiju.

"Poimanje dobra i zla ne bi trebalo da bude promjenjiva kategorija. Vrijednosti su čovjeku date stvorenjem Božjim i da bi zadržao zdravlje, čovjek treba biti u zajednici sa originalom, sa Tvorcem", istakao je vladika bihaćko-petrovački.

Episkop Atanasije apelovao je na sve ljude da sačuvaju razum i pozvao na mir. Vadika je istakao da je Bog sve stvorio dobro, dok Đavo nastoji to da preinači jer ima svoj program smrti inspirisan mržnjom, a u tome najviše uspijeva kroz poroke.

"I u troparu, dakle molitvi božićnoj, Isus je svjetlost razuma i izvor mudrosti. Zlo uništava zdrav razum, a razum je komandant, razum je stvoritelj zakona i presudan za čovjeka i zajednicu. Kada se razum okupira, nastaje haos. Upravo zbog toga, apelujem na ljubitelje života da sačuvaju razum", rekao je vladika Atanasije.

Odgovarajući na pitanje o primjerima nedosljednosti u zavjetu skromnosti u redovima Srpske pravoslavne crkve, vladika Atanasije se saglasio da se ona pojavljuje čak i kod nekih vjerskih ljudi.

Episkop Atanasije podsjetio je da se Isus rodio u pećini, ne ni u, materijalno gledano, prosječnom domu, i rekao je: "Naučite se od mene, blag sam i smiren i vi ćete svoj mir naći".

Prema njegovim riječima, ima mnogo i onih koji u SPC slijede put Isusa, Jovana Krstitelja ili blaženopočivšeg patrijarha Pavla i njihove primjere treba slijediti.

"Nijedan sveštenik Eparhije bihaćko-petrovačke nije imućan, ja vam to garantujem, svi oni su se odlučili na veliki podvig - ljubavlju doprinositi. Osim toga, koje to bogatstvo jedan sveštenik može više da ima?", istakao je vladika Atanasije.

Episkop Atanasije ocijenio je da je bez porodice nemoguće i zamisliti zdrav život društva, jer dijete treba oslonac i hrabrost od oca, ljubav i mudrost majke, da bi drugoga moglo ohrabriti ili umudriti, a najbolje očuvana porodica je tamo gdje je crkvena pobožnost.

Episkop Atanasije poručio je da Crkva može biti i zamjena za dijete koje odrasta bez oca ili majke.