Sjednica u Širokom Brijegu
0

Vlada ZHK podiže tužbu protiv Skupštine

FENA
Vlada Zapadnohercegovačkog kantona s premijerom dr. Zvonkom Jurišićem na čelu održala je danas u Širokom Brijegu konferenciju za novinare u povodu izglasavanja nepovjerenja toj vladi na sjednice Kantonalne skupštine 4. augusta.

U svojoj uvodnoj riječi premijer Jurišić kazao je kako sjednica Skupštine od 4. augusta nije sazvana u skladu s Poslovnikom, pa je za Vladu odluka s te sjednice pravno ništavna, neobavezujuća i bez bilo kakvih pravnih učinaka.

"Vlada Zapadnohercegovačke županije nastavlja s radom budući da se, po mišljenju njezinih članova, sjednica Skupštine nije ni održala", kazao je Jurišić.

Vlada Zapadnohercegovačkog kantona podnijet će tužbu Ustavnom sudu Federacije BiH i tražiti stavljanje van snage Odluke koju je donijela nelegalna grupa politički nezadovoljnih zastupnika, kazao je na kraju premijer Jurišić.

Zamjenik predsjednika Skupštine Branko Ćorluka rekao je kako sjednica Skupštine, koja je održana 4. augusta, nije pripremljena u skladu s Ustavom, Poslovnikom i Zakonom, odnosno da nisu poštivane odredbe Poslovnika koje propisuju način sazivanja i rada sjednice, a da su se pojedini državni službenici zakonodavnog tijela stavili u službu politikantstva.

Novinarima se obratio i kantonalni ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a 1990 Ivica Gašpar kazavši, u ime političke stranke koju predstavlja, da podržava aktuelnu kantonalnu vladu.

Žarko Karačić, također ministar u Vladi, rekao je kako Narodna stranka Radom za boljitak, čiji je on član, čvrsto stoji iza aktuelne Vlade.

Predsjednik Vlade dr. Zvonko Jurišić, zajedno sa svojim ministrima, pozvao je predsjednika Skupštine da u zakonskom roku na legalan i legitiman način, u skladu sa odredbama Poslovnika, sazove sjednicu Skupštine na kojoj će se Poslovnikom utvrđena skupštinska većina zastupnika izjasniti o povjerenju, odnosno nepovjerenju Vladi.

Ako Vlada ne dobije povjerenje većine zastupnika, ona će podnijeti ostavku Skupštini, sukladno propisanim zakonskim odredbama, kazao je Jurišić.