Više nego 2017.
0

Vlada ZDK za boračku populaciju u 2018. godini izdvojila 9,5 miliona KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja, kojim će za potrebe boračke populacije u 2018. godini izdvojiti 9,5 miliona KM.

Usvajanjem ovog programa iz Vlade ZDK i resornog ministarstva su istakli da će biti osiguran kontinuitet u dodjeli sredstava pomoći braniteljskoj populaciji za liječenje, vanrednu pomoć, zdravstvenu zaštitu, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, kao i ostale vrste pomoći definirane zakonom.

Sredstva su u odnosu na 2017. godinu veća, a početkom februara, prije usvajanja Programa utroška, iz Budžeta ZDK je za stambeno zbrinjavanje branilačke populacije uplaćeno 1.180.789 KM.

"Ovo je dokaz opredjeljenja Vlade ZDK za realizaciju projekata koji imaju za cilj pomoć najzaslužnijoj kategoriji društva - branilačkoj populaciji. Navedeno povećanje najviše će se odraziti na transfer za stipendiranje studenata te na transfer za podsticaj zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica. Nakon donošenja Budžeta i Programa utroška sredstava stekli su se svi potrebni preduslovi za realizaciju programom zacrtanih ciljeva ministarstva", pojasnili su iz Ministarstva za boračka pitanja ZDK te dodali:

"U narednom periodu slijedi raspisivanje javnog poziva za stambeno zbrinjavanje te javnog poziva za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja, kao i drugih projekata koji imaju za cilj poboljšanje statusa branilačke populacije".

Od planiranih 9,5 miliona KM više od dva miliona KM će biti usmjereno za stipendije, tri miliona KM za zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje, 430.000 KM za nabavku udžbenika te 2.830.000 KM za liječenje branilačke populacije, što još obuhvata i slučajeve vanrednih okolnosti za banjska liječenja, ortopedska pomagala i smrt.