BiH
0

Vlada TK obećala sindikatima stavljanje van snage odluke o okvirnom budžetu

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas obećanje predstavnicima sindikata budžetskih korisnika da će već sutra na redovnoj sjednici staviti van snage ranije donesenu odluku o okvirnom budžetu TK za period 2015.-2017. godina.

Ranije usvojenim dokumentom bilo je predviđeno smanjenje plate za 10.000 budžetskih korisnika u omjeru od 11 posto. Sindikati budžetskih korisnika odlučno su se suprostavili tom naumu Vlade TK, a bili su najavljeni i masovni protesti ukoliko bi pomenuta odluka Vlade TK bila i realizovana.

"Vlada TK nam je obećala da će vać sutra staviti van snage pomenutu odluka, a da ćemo do naredne srijede ponovo sjesti za pregovarači stol i usaglasiti se oko prijedloga okvirnog budžeta za period 2015. – 2017. godina. I nakon tog usaglašavanja Vlada TK i sindikati budžetskih korisnika nastavit će konsulatacije u vezi nacrta budžeta TK za 2015. godinu", kazao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK.

Prije sastanka sa sindikatima budžetskih korisnika, premijer u ostavci Bahrija Umihanić je u BKC-u imao prezentaciju analize budžeta TK za 2014. i 2015. godinu. Sindikalni predstavnici odbili su učešće na njegovoj prezentaciji. Premijer Umihanić je naveo kako će i dalje nastaviti pregovore, ali da se uvažavaju činjenice, te da će Vlada TK uvažiti svaki konstruktivni prijedlog koji je u zakonskim okvirima.

"Nacrt budžeta TK za 2015. godinu sigurno neće biti usvojen do kraja decembra 2014. tako da ćemo morati donijeti odluku o privremenom finansiranju. Mi smo odlukom o okvirnom budžetu za period 2015.-2017. godina željeli uštedjeti po 22 miliona KM na godišnjem nivou, a predvidjeli smo i uravnoteženo smanjenje plata", rekao je Umihanić.