Nestranačko mjesto?
20

Vlada smjenjuje vršiteljicu dužnosti u JU Djeca Sarajeva, uskoro konkurs za direktora

I. Č.
Jasmina Čongo, v.d. direktorice JU Djeca Sarajeva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasmina Čongo, v.d. direktorice JU Djeca Sarajeva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo smjenjuje vršiteljicu dužnosti direktorice JU Djeca Sarajeva Jasminu Čongo koja tvrdi da nije stranački kadar i da je njen rad godinama pozitivno ocjenjivan.

Inicijativa za imenovanje novog direktora je pokrenuta, kako nam je kazao premijer Edin Forto, jer očekuju da konkurs proizvede dovoljan broj kvalifikovanih kandidata.

Sjednica Upravnog odbora JU Djeca Sarajeva, na kojoj će se odlučivati o smjeni Jasmine Čongo i imenovanju novog vršitelja dužnosti direktora, zakazana je za 26. septembar. Čongo se opravdano zapitala zašto bi bio imenovan novi vršitelj dužnosti direktora, prije konačnog imenovanja, kada je ona na toj poziciji od 2015. godine i kada procedura vezana za njenu dužnost nije završena.

Nestranačko mjesto

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u telefonskoj izjavi za Klix.ba kazao kako je praksa vladajuće većine u Kantonu Sarajevo da uvede vršitelja dužnosti koji će biti svjestan da treba provesti fer i otvoren konkurs.

"Vlada od 2015. godine nikada nije potvrdila direktoricu JU Djeca Sarajeva, što znači da Jasmina Čongo već tri godine radi bez saglasnosti koja je zakonski predviđena", kazao je Forto, dodavši kako se ne bi složio da nije bilo primjedbi na njen rad.

Upitan kojoj političkoj stranci iz vladajuće šestorke u Kantonu Sarajevo je namijenjena pozicija direktora JU Djeca Sarajeva, premijer Forto odgovara "nijednoj".

"U oblasti obrazovanja ne postoji politička podjela odgovornosti. Ne postoji ni kandidat kojeg preferiramo. Nadam se da će što prije biti raspisan konkurs i da će proizvesti dovoljan broj kvalifikovanih kandidata", istakao je Forto za Klix.ba.

Ni imenovana, ni razriješena

Vršiteljica dužnosti direktorice JU Djeca Sarajeva Jasmina Čongo je kazala kako više od dvadeset godina radi u toj ustanovi i kako od 2015. godine, od kada je imenovana na poziciju vršiteljice dužnosti, nikada nije završena procedura vezana za njenu dužnost.

"Godine 2015. predložena sam za v. d. direktorice i tada mi je rečeno da ću na toj poziciji biti dva-tri mjeseca pošto je javna tajna bila da je ta pozicija pripala Demokratskoj fronti. Međutim, mene u tim preraspodjelama niko nije dirao, budući da nisam član nijedne političke stranke", kazala je Čongo za Klix.ba.

Napominje da joj je prva odluka o imenovanju istekla 6. januara 2016. godine i da je ponovo dobila odluku o davanju saglasnosti v. d. direktorice za obavljanje dužnosti.

"Trebalo je, kada mi je produžen mandat, da bude raspisan konkurs i da ja obavljam poslove u prijelaznom periodu dok ne bude okončana konkursna procedura za izbor i imenovanje direktora ustanove. Konkurs je raspisan 2016. godine i ja sam se javila na taj konkurs", rekla je Čongo.

Podsjeća da je u međuvremenu za predsjednika Upravnog odbora izabran Abdulah Kovačević i da je JU Djeca Sarajeva pripala Savezu za bolju budućnost.

"Upravni odbor je po osnovu rezultata tajnog glasanja donio odluku o utvrđivanju Jasmine Čongo kao prijedloga za izbor i imenovanje direktora ustanove. Trebalo je da odluka bude poslana Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS. Nama ni do danas nije dostavljena ta saglasnost", istakla je Čongo.

Nadalje navodi kako Vlada KS, za vrijeme mandata premijera Adema Zolja, nije usvojila predloženi materijal i da poslije toga nikakav materijal nisu dobili.

"Ja nikada nisam ni imenovana, ni razriješena. Nikada nisam od Vlade KS dobila saglasnost da li mogu ili ne mogu biti direktor. Po profesiji sam psihologinja i Upravni odbor je moj rad 2018. godine ocijenio kao izuzetno uspješan", rekla je Jasmina Čongo.