BiH
0

Vlada RS-a i pored protivljenja sindikata traži minimum procesa rada za vrijeme štrajka

FENA
I pored protivljenja sindikata u RS-u entitetska Vlada donijela je danas Uredbu o minimumu procesa rada za vrijeme štrajka zaposlenih u obrazovanju, koji počinje 21.januara.

Također, Vlada je zadužila ministra prosvjete i kulture Antona Kasipovića da započne pregovore sa štrajkačkim odborom Sindika obrazovanja, nauke i kulture.

Ova reakcija Vlade RS-a uslijedila je nakon što je taj sindikat upozorio da u osnovnim i srednjim školama u tom entitetu neće na vrijeme početi nastava u drugom polugodištu, jer prosvjetari ne odustaju od štrajka, 21. januara.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Stevan Milić ponovio je ranije da je štrajk zaposlenih u obrazovanju neizbježan, jer je nerealno da se smanjenjem plaća budžetskih korisnika pokrivaju gubici u entitetskom budžetu.

  • Od 21. januara neće biti nastave i djeca neće ići u školu, kazao je Milić, prilikom nedavnog sastanka s resornim ministrom, i naglasio da sindikalci ne prihvataju Vladinu uredbu o minimumu procesa rada u vrijeme štrajka.

Entitetski premijer Aleksandar Džombić danas je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kategorički zastupao stav da će Vlada insistirati na minimumu procesa rada, jer i „međunarodna konvencija o pravima djetata i Ustav RS-a garantiraju pravo na obrazovanje“.

-Niko nema pravo da zbog svog ličnog nezadovoljstva ugrozi pravo drugih, tj.djece na obrazovanje, rekao je Džombić i potvrdio da u Vladi prihvataju realnost da će doći do štrajka, ali uz skraćenje školskih sati, koji bi trajali 30 umjesto 45 minuta.

On kaže da se nastava mora održavati i da đaci moraju biti ocijenjeni, iako su sindikalci obrazovanja najavili mogućnost da nastavnici neće zaključiti ni ocjene učenicima.

Pozvao je sindidate da „imaju razumijevanje za ekonomsku situaciju u koju se osim RS-a nalazi i region i cijeli svijet“, kao i da „imaju solidarnosti“, jer imaju i druge kategorije koje žive u težim uvjetima od budžetskih korisnika.

Glavni zahtjev ovog sindikata odnosi se na povećanje najniže cijene rada sa 100 na 110 KM, čime bi se anuliralo posljednje smanjenje plaća budžetskim i fondovskim korisnicima kojem je pribjegla Vlada RS-a kako bi u budžetu RS-a uštedjela 56 miliona KM.