RS
0

Vlada kupila 12 preduzeća za 26,6 miliona KM

SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je Informaciju o stanju u preduzećima koja je osnovala Vlada na imovini kupljenoj kroz stečajni postupak, a u kojoj je navedeno da je na ovaj način kupljeno 12 preduzeća, od kojih je osam osnovano kao nove firme.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Đuro Grbić rekao je da je za kupovinu 12 preduzeća Vlada izdvojila 26,6 miliona KM i dodatnih 4,8 miliona za pripremu i pokretanje proizvodnje u osam novih preduzeća.

Grbić je istakao da su četiri novoosnovana preduzeća počela da rade u 2008. godini i da je u njima zaposleno oko 430 radnika.

"To su 'Romanija' Sokolac, Drvna industrija Vlasenica, 'Igrište', takođe, iz Vlasenice i 'Novi mermer' iz Šekovića“, precizirao je Grbić.

On je dodao da je u ovoj godini počeo da radi "Novi lastik" iz Vlasenice, da je u pripremi za proizvodnju "Nova polimka" iz Rudog i da je u toku registracija preduzeća "Novi autotransport" iz Prijedora.

Grbić je rekao da se zbog kratkog roka postojanja ne mogu sagledati stvarni rezultati rada četiri preduzeća koja su počela proizvodnju i dodao da je njihov ukupan dosadašnji prihod pet miliona KM, od čega je 4,1 milion zaradila "Romanija" sa Sokoca.

"Drvna industrija Vlasenica ostvarila je profit od oko 14.000 KM. 'Igrište' bilježi gubitak od 189.000 KM, a 'Novi mermer' 121.000 KM. Ovaj gubitak je logičan, jer u prvoj fazi rada kod svih preduzeća dolazi do gubitka", naveo je Grbić.
On je podsjetio da je cilj Vlade RS bio da pokrene proizvodnju u ovim preduzećima i da ih pripremi za privatizaciju.

Vlada je zadužila ova preduzeća da se resornim ministarstvima do svakog 10. u mjesecu dostavi operativni plan proizvodnje i realizacije i njegovo ostvarenje, da bi se moglo intervetno djelovati u slučaju negativnih tendencija u poslovanju.

Zadužena je i Investiciono-razvojna banka da zajedno sa resornim ministarstvima pokrene aktivnosti oko privatizacije ovih preduzeća.