BiH
124

Vlada KS: Usluge Toplana od oktobra skuplje za 15 posto, pojeftinjuje plin

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela Odluku po kojoj će računi od 01.10. 2015. godine korisnicima usluga Toplana biti uvećani za 15 posto, a istovremeno, zbog novoformirane cijene plina koju je usvojila Federalna vlade, računi Sarajevogasa bit će umanjeni za 12,6 posto.

Iz Vlade KS su saopćili da je ovakva odluka usvojena kako bi se dugogodišnji neravnopravan odnos plaćanja grijanja između građana koji koriste usluge Sarajevogasa i onih kojim grijanje obezbjeđuje KJKP Toplane ujednačio.

"Kako bi se dugogodišnji neravnopravan odnos plaćanja grijanja između građana koji koriste usluge Sarajevogasa i onih kojim grijanje obezbjeđuje KJKP Toplane ujednačio, Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela Odluku po kojoj će računi od 01.10.2015. godine korisnicima usluga Toplana biti uvećani za 15 posto, a istovremeno, zbog novoformirane cijene plina od strane Federalne vlade, računi za plin koje izdaje Sarajevogas bit će umanjeni za 12,6 posto", saopćeno je iz Vlade KS.

Nezavisno tijelo za kalkulaciju i fromiranje cijene ovog energenta, koje je formirala Vlada u svrhu dobijanja preciznih parametara u određivanju cijene gasa, danas je pred Vladu iznijelo prijedlog povećanja distribucije toplotne energije od 23,76%, kao cijenu koja bi pokrila sve troškove funkcionisanja sistema centralnog grijanja.

Vlada se opredijelila za niži procent rasta cijene grijanja, od 15 posto, a nedostatna sredstva bit će obezbjeđena, između ostalog, i kroz uštede u samom preduzeću Toplane. Za socijalno najugroženije naše sugrađane, u budžetu za narednu godinu bit će planirana posebna sredstva koja će umanjiti finansijski udar na njihove kućne budžete.