BiH
101

Vlada KS ukinula sistem par-nepar, a koncentracija materije PM10 i dalje opasno visoka

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo u ponedjeljak je donijela odluku o ukidanju režima vožnje motornih vozila po sistemu par-nepar. S druge strane, vrijednosti štetnih materija u zraku se prema posljednjim informacijama nisu značajno promijenile.

Korelacija izmedju (ne)uspješnosti kratkotrajnog sistema par-nepar i koncentracije štetnih materija ne može biti potvrđena. Ipak, Vlada tvrdi da za sistemom više nema potrebe jer koncentracija štetnih materija u zraku pada.

Vrijednosti štetnih materija, prvenstveno štetnih čestica PM10, izmjerene su u 16 sati, nešto poslije donošenja konačne odluke o ukidanju sistema par-nepar.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vrijednosti čestica PM10 za Bjelave iznosi 638 mikrograma po metru kubnom, za Vijećnicu 489 mikrograma po metru kubnom, za Otoku 272 mikrograma po metru kubnom, a za Ilidžu 445 mikrograma po metru kubnom.

S obzirom da je Vlada u svojoj današnjoj odluci spustila epizodu "Uzbuna" na epizodu "Upozorenje", ostaje pitanje što je to učinjeno jer se "Uzbuna", treći stepen vanrednog stanja zbog zagađenja, proglašava u slučaju kada čestice PM10 nalaze u vrijednosti iznad 400, što je slučaj s mjerenjem u 16 sati.

Poredeći date podatke sa podacima zabilježenim 25. decembra u 8:00 sati, a koje je saopćila Vlada Kantona Sarajevo, koncentracija štetnih materija je povećana, a ne umanjena.

Naime, mjerna stanica kod Vijećnice tada je registrovala 307 mikrograma po metru kubnom, na Ilidži je registrovala 440 mikrograma po metru kubnom, dok je na Otoci izmjerena 275 mikrograma po metru kubnom.

Prosječne vrijednosti za 24. decembar iznosile su za Vijećnicu 337 mikrograma po metru kubnom, za Ilidža 494 mikrograma po metru kubnom, a za Otoku 442 mikrograma po metru kubnom.