BiH
0

Vlada KS: Jasmili Žbanić dodijeliti Šestoaprilsku nagradu

FENA
Vlada Kantona Sarajevo će uputiti Gradskom vijeću Grada Sarajevo incijativu i prijedlog da se mladoj i uspješnoj bosanskohercegovačkoj rediteljici Jasmili Žbanić dodijeli najveće priznanje Grada Sarajeva - Šestoaoprilska nagrada.

«Uspjeh Jasmile Žbanić na Filmskom festivalu u Berlinu ove godine, osvajanje najvećeg priznanja «Zlatnog medvjeda» za njen film prvjenac «Grbavica» svjedoči nam veličinu i umijeće naše mlade rediteljice. Potresna priča o sudbini bosanske žene i način na koji je ona u ovom filmu ispričana, pokazala je ne samo Jasmilin raskošan talent nego i zrelo razumijevanje i suosjećanje s ljudskim tragedijama iz naše bliske prošlosti.

Osvajanje »Zlatnog medvjeda» pružilo je svima nama neponovljive trenutke sreće i ponosa, učinilo da iznova vjerujemo u našu zemlju, ljude i naše mogućnosti. Čitava ekipa filma «Grbavica» napravila je filmsko remek djelo, a rediteljica Jasmila Žbanić pokazala da ovaj uspješan početak obećava nove dobre filmove koje ćemo voljeti, cijeniti i biti ponosni na njih.

Priznanje koje bi bilo iskazano Jasmili Žbanić Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva bilo bi, sigurni smo, podržano od svih Sarajlija, Bosanaca i Hercegovaca zbog njene hrabrosti i znanja da napravi film svjetske kvalitete, da kaže istinu u njemu i da se ta istina vidi i čuje u čitavom svijetu» navodi Vlada Kantona Sarajevo u prilogu svog prijedloga Jasmile Žbanić kao laureata Šetoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Istovremeno, Vlada Kantona Sarajevo će prema Vladi Federacije BiH i Parlamentu FBiH uputiti incijativu o potrebi brze izrade i usvajanja Zakona o zaštiti i pravima žena, žrtava silovanja na području Bosne i Hercegovine.