BiH
265

Vlada Japana donira 7,2 miliona KM vlastima u BiH za nabavku hibridnih vozila

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Yamazaki i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija danas su potpisali i razmijenili note o realizaciji granta Vlade Japana za nabavku japanskih vozila nove generacije, vrijednih 500 miliona japanskih jena (oko 7,2 miliona KM).

Predmetna sredstva biće utrošena za nabavku hibridnih vozila i vozila koja koriste ekološki čist dizel. Vozila će biti donirana isključivo lokalnim zajednicima širom zemlje, posebno onima koje su najviše nastradale u prošlogodišnjim poplavama, i to za potrebe ustanova socijalne zaštite koje djeluju na lokalnom nivou.

U narednih nekoliko mjeseci japanski agent, kojeg će angažovati Vlada Japana u postupku nabavke i sprovođenja grant projekta, poslat će eksperta u Bosnu i Hercegovinu koji će u saradnji sa nadležnim institucijama u BiH imati zadatak da utvrdi tačan broj i potrebe krajnjih korisnika.

Iako tačan broj vozila koji će biti obezbijeđen u okviru ovog granta nije poznat u ovom trenutku, jer to zavisi od rezultata tendera koji će biti raspisan u Japanu, sve lokalne zajednice u BiH (ukupno 143 opštine) mogu biti potencijalni korisnici ovog granta.

Ovaj grant četrvrti je u nizu grantova većeg obima koji su obezbijeđeni institucijama Bosne i Hercegovine u protekle dvije godine. Druga tri granta, ukupne vrijednosti oko 11 miliona KM, su u procesu realizacije.

Sredstva za finansiranje ovog projekta dio su sredstava namijenjenih za sanaciju šteta od poplava u iznosu 5 miliona eura (oko 10 miliona KM) koje je Japan obećao na donatorskoj konferenciji u julu 2014. godine.

Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini mobilizovala je sve dostupne programe finansiranja projekata kako bi podržala obnovu i oporavak BiH od prošlogodišnje priorodne katastrofe.

Kao rezultat toga, Vlada Japana ne samo da će realizovati obećanu pomoć već će i iznos koji je prvobitno obećan biti premašen. Drugim riječima, Japan će BiH osigurati gotovo 27 miliona KM pomoći za oporavak od poplava, što je više nego dvostruko veći iznos u odnosu na prvobitno obećanu pomoć.

Ova cjelokupna pomoć biće realizovana kroz projekte u različitim vitalnim sektorima i obuhvatit će veliki broj ključnih institucija na različitim nivoima vlasti.