Slobodan Puhalac
0

Vlada i dalje misli da su bolje dvije, a ne jedna kompanija za prijenos električne energije

FENA
Ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Slobodan Puhalac rekao je danas da, odluka Vlade RS-a da pokrenu proceduru za povlačenje saglasnosti za osnivanje "Elektroprenosa BiH" i formira sopstveno preduzeće za prijenos električne energije, nema političku pozadinu, već je potez kojim RS štiti svoj kapital.

"To nije razgradnja kompanije, već naš doprinos, iz našeg ugla, da 'Elektroprenos BiH' profunkcioniše. Ako ne možemo zajedno, napravimo dvije kompanije, a koordinaciju pravimo preko državnih organa, nezavisnog operatora sistema i Državne regulatorne komisije. I OHR i Vijeće za implemetaciju mira moraju nas posmatrati kao aktivnog učesnika sa željom da unaprijedimo, a ne razgradimo nešto“, naveo je Puhalac u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je i da, ukoliko neko ima primjedbe na Vladinu odluku, mora se „oglasiti s operativnim prijedlogom šta drugo treba uraditi“ te da se ne može nešto nametnuti.

Potvrdio je i da je OHR-u proslijeđena jučerašnja odluka Vlade o ovom pitanju te da misli da će se nakon njene analize „znati izvjesnije šta će se desiti“.

Ministar privrede, energetike i razvoja RS-a je dodao da se ni resorni entitetski ministri ni premijeri nisu mogli da dogovore o funkcioniranju „Elektroprenosa BiH“, a da u BiH funkcioniraju tri elektroprivrede, dok se ne zna kako funkcionira zajednička kompanija, jer je blokiran rad njene uprave.

„Imamo nesuglasice, neusvojene izvještaje za prošlu godinu i nema planova rada za ovu godinu„ kazao je Puhalac dodajući da je sve to razlog da je Vlada, odnosno premijer Dodik, kao predstavnik u skupštini akcionara, dao svoje prijedloge na sjednici Vlade jučer u Banjoj Luci.

Puhalac je ocijenio „da nije uredu“ i da se Ramiz Mehmedagić, direktor za pravne poslove u "Elektroprenosu BiH", putem štampe obraća Miloradu Dodiku, „koji je predstavnik akcionara, a Mehmedagić je samo službenik“ u „Elektroprenosu BiH“.

To pokazuje, navodi Puhalac, „odnose u toj zajedničkoj kompaniji, ako predstavniku skupštine akcionara može službenik da se obrati i da tumači da nije tačno ono što je napisano u Vladinoj informaciji“. Mehmedagić, je, naime, rekao da se "Elektroprenos" ne može ugasiti bez promjene državnog zakona koji reguliše tu oblast.

„Da bi se neko povukao iz toga, mora promijeniti zakon, a to je onda pitanje za parlament BiH“, istakao je Mehmedagić.

Puhalac je još naveo i da u zakonu i aktima „ima sto stvari koje ne štimaju jedne s drugim, a da je to moglo da prođe u periodu političkog pritiska, a sada se pokazuje nefunkcionalnost“.

On tvrdi i da u svijetu „nije nikakva rijetkost da ima više prenosnih kompanija, ali da ima neka koordinacija na državnom nivou i to niko nije osporavao“.

Naveo je i da se ne može problem riješti personalnim smjenama u zajedničkoj kompaniji, jer postoje gubici u investiranju koji se vide iz bilansa, te loša je pozicija RS-a u tom preduzeću.

Upitan da li je Dodik tražio da entitetski elektroprijenosi budu posebni subjekti koji bi činili zajednički bh.elektroprijenosni sistem, Puhalac je kazao da je u ovoj fazi pretenciozno pričati o načinu organiziranja, ali je sigurno da bi trebale biti dvije prijenosne kompanije, a njihova koordinacija i rad bila bi uspostavljena putem NOS-a i DERK-a.