BiH
0

Vlada FBiH: Za nabavku vakcina u 2007. dva miliona KM

FENA
Vlada Federacije BiH, povodom izjava direktora Federalnog zavoda za javno zdravstvo Zlatka Vučine u vezi s osiguranjem budžetskih iznosa za nabavku vakcina protiv dječijih zaraznih bolesti, a radi potpunijeg informiranja javnosti, navodi podatke koji detaljnije ukazuju na podršku Federalne vlade projektima u oblasti zdravstva iz budžetskih i iz drugih izvora.

U saopćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH se navodi da je na sjednici Vlade FBiH u prošlom sazivu, u martu ove godine, donesena Odluka kojom je omogućena djelomična preraspodjela viška prihoda ostvarenog po osnovi doprinosa za zdravstveno osiguranje uposlenika u radu u inostranstvu zaključno s 31. decembrom 2005. Na ovaj način je, između ostalog, za unapređenje Programa imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti, koji uključuje i nabavku cjepiva u 2007., preraspoređeno 1.000.000 KM.

Također, u federalnom budžetu za 2007. je Federalnom ministarstvu zdravstva na ime transfera za nabavku vakcina planirano 1.000.000 KM, što je dvostruko veći iznos nego u budžetskoj 2006. godini.

Uz prethodno izdvojene iznose, riječ je o ukupno dva miliona KM za ove namjene.

Vlada FBiH će putem Federalnog ministarstva zdravstva, pratiti stanje u ovoj oblasti i, ako bude potrebno, dodatno interventno djelovati, navodi se u saopćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH.