BiH
0

Vlada FBiH: Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima

FENA
Osnovni razlog zbog kojeg je Vlada Federacije BiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima jeste njegovo usaglašavanje sa odredbama Zakona o porezu na dohodak.

Naime, zbog uvođenja novog sistema oporezivanja u FBiH, oporezivanje plaća vrši se jedinstveno s obračunom i plaćanjem doprinosa.

Na taj način doprinosi i porezi postaju integralni dio sistema opterećenja plaća, a ostvareni prihodi po oba osnova imaju status direktnih poreza, odnosno javnih prihoda. Radi omogućavanja nesmetane primjene dva zakona, neophodno je njihovo usaglašavanje i istodobno stupanje na snagu.

Danas utvrđenim izmjenama i dopunama definirana je plaća svih oblika organizovanja i svih kategorija zaposlenika u privrednom sektoru u svrhu oporezivanja, odnosno direktnog opterećenja plaćanjem poreza i doprinosa, i to jedinstveno u oblasti doprinosa, dohotka i općih propisa iz oblasti rada.

Definirana je plaća u sistemu obveznika poreza na dohodak, poduzetnička plaća u sektoru samostalne djelatnosti obveznika koji plaćaju porez na dobit, te prosječna plaća koja služi kao osnovica za obračun obaveza na plaću.