BiH
2

Vlada FBiH utvrdila nacrt zakona o nelegalno stečenoj imovini

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Vlade Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru jednoglasno je utvrdila Nacrt zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom i prekršajem u FBiH.

Ovim činom započeta je era usvajanja zakonskih rješenja koji će biti alat pravosudnom sustavu FBiH u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, izjavio je na konferenciji za novinare federalni premijer Nermin Nikšić, najavivši da će Vlada FBiH uskoro u parlamentarnu proceduru poslati i zakon o formiranju agencije za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i to po uzoru na hrvatski USKOK i na srbijansko Specijalno tužiteljstvo.

"Set zakona kojim bi zaokružili ovu oblast, sa već upućenim zakonom o reviziji privatizacije, jeste zakon o zaštiti svjedoka, odnosno osoba koji se odluče prijaviti slučajeve korupcije i organiziranog kriminala", kazao je Nikšić, napomenuvši kako vjeruje da se ovime pokazuje opredjeljenje Vlade FBiH za odlučnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Na novinarski upit ima li Vlada FBiH političku potporu za provedbu zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom, federalni premijer je odgovorio kako mu ne treba nikakva potpora ako zakon prođe u Parlamentu FBiH. "Kad zakon usvoji Parlament, zakon će se provoditi", kazao je Nikšić.

Inače, Nacrt zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom i prekršajem u FBiH predviđa da se oduzima imovinska korist pribavljena najtežim oblicima kaznenih dijela gospodarskog i organiziranog kriminala i korupcije, zlouporabom opojnih droga i drugih teških kaznenih djela iz kojih proističe nezakonita imovinska korist. Nacrt ovog zakona predviđa i proširenje i na imovinsku korist pribavljenju činjenem prekršaja, jer, kako predlagač smatra, i prekršajna delikvencija u nekim slučajevima rezultira stjecanjem imovinske koristi koja se također treba oduzimati.

Nacrt spomenutog zakona uređuje i upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinskom koristi pa je predviđeno osnivanje Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom sa sjedištem u Sarajevu s mogućnošću osnivanja i posebnih organizacijskih jedinica izvan svoga sjedišta.