BiH
251

Vlada Brčkog poziva vojsku u pomoć i apeluje na stanovnike da pristanu na evakuaciju

FENA
Prema posljednjim informacijama u vezi sa probijanjem savskog nasipa u Kopanicama kod Orašja u dužini od 40 metara, gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić uputio je apel za pomoć Ministarstvu odbrane BiH da pošalju na ovo područje Oružane snage i helikoptere.

"To je vrlo zahtjevan posao gdje bi pokušali s helikopterima s određene visine ubaciti čelične konstrukcije kod napuknutog nasipa koje bi služile za daljnje saniranje savskog nasipa. U protivnom možemo samo čekati bujanje vode", izjavio je Domić.

Prema njegovim riječima situacija je posve neizvjesna i mijenja se iz minute u minutu te je veliki broj ljudstva iz Brčko Distrikta upućen na to područje kako bi pružili pomoć.

Trenutno se u kriznom Štabu Civilne zaštite na području Distrikta vrše dvije aktivnosti. Prva se odnosi na aktivnosti za potpunu evakuaciju stanovništva iz Vučilovca, Krepšića, Drenave, Gorica, Marković Polja i Plazulja dok se uporedno s tim vrši snimanje terena gdje je pukao nasip na Kopanicama s ciljem saniranja istog.

Načelnik Štaba civilne zaštite Vlade Brčko Distrikta za odbranu od poplava Uroš Vojnović upozorava na problem na koji se nailazi u ugroženim područjima odnosno da izvjestan broj ljudi nije svjestan ozbiljnosti situacije te odbija evakuaciju.

Vojnović je zamolio sve stanovnike ugroženih područja da izađu na vidna mjesta, kako bi ih što lakše uočili i mogli evakuirati.

"U jednom dijelu Krepšiću stanovnike možemo izvući autobusima, dok već u drugom postoji izvjesna opasnost da će se morati izvlačiti helikopterima. Uporedno se vrši priprema prihvatnih centara, kao i cesta za hitnu pomoć i potrebne medicinske preglede ili interevencije, dok je s druge strane već pripremljena hrana za ljude koji će doći u prihvatne centre Brčko Distrikta.

"Najveći zahtjev prema stanovnicima je da napuste ugrožena područja te da se moramo boriti i preko svojih granica", poručio je Vojnović, saopćili su iz Vlade Brčko Distrikta.