Jak vjetar donio probleme
77

FOTO / Vjetar u Banjoj Luci rušio stabla i izazvao požare, štete i u Sarajevu

SRNA/Klix.ba
Oboreno stablo u Banjoj Luci (Foto: Mondo)
Oboreno stablo u Banjoj Luci (Foto: Mondo)
Područje Banje Luke sinoć je zahvatio jak jugozapadni vjetar, što je dovelo do rušenja stabala, lomljenja grana i izazivanja požara u dimnjacima koji nisu bili adekvatno očišćeni, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Vatrogasna jedinica intervenisala je 19 puta, i to u gašenju 11 manjih požara, od čega je bilo sedam požara dimnjaka, jedan požar na kući gdje je pričinjena manja materijalna šteta, dva požara u kontejnerima i jedan požar u peći za centralno grijanje. U ovim događajima nije bilo ljudskih žrtava, a prilikom pada jednog stabla oštećen je automobil.

Oboreno stablo u Banjoj Luci (Foto: SRNA)
Oboreno stablo u Banjoj Luci (Foto: SRNA)
U tehničkim intervencijama angažovano je i preduzeće "Tamaris" koje redovno održava gradsko zelenilo. Radnici "Elektrokrajine" su evidentirali 62 kvara na niskonaponskoj mreži i 12 kvarova na srednjenaponskoj dalekovodnoj mreži. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.
Uklonjeno palo stablo (Foto: SRNA)
Uklonjeno palo stablo (Foto: SRNA)
U Bosanskom Novom su, zbog jakog vjetra, u toku noći i jutra bez električne energije ostali dalekovod Rudice – Ruiška, Rudice - Japra - Dubovik, te dalekovod Dovrljin – Žuljevica - Prusci. Evidentiran je i veći broj kvarova na niskonaponskoj mreži.
Oboren lim u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Oboren lim u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kada je riječ o Sarajevu, vjetar je sinoć srušio metalni reklamni pano na Marindvoru, dio krova kuće u Neretvanskoj ulici u općini Novo Sarajevo i stablo u naselju Grbavica. Nije bilo povrijeđenih, a saobraćaj se u navedenim mjestima odvijao bez zastoja. Također, jutros je u Novom Sarajevu vjetar oborio veći komad lima na ulicu, dok u Operativnom centru Civilne zaštite Kantona Sarajevo nemaju informacije o drugim štetama na području Kantona.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Prema najavama iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda, i danas će puhati vjetar umjerene jačine, na udare i jak, južnog i jugozapadnog smjera. Već u srijedu i četvrtak očekuje se stabilizacija vremena.