BiH
15

Vjekoslav Bevanda na samitu u Beogradu: Naši su napori usmjereni ka saradnji

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U vremenu kada se diljem svijeta dešavaju konflikti, Kina i šesnaest evropskih država ulažu napore u potpuno drugačijem smjeru, produbljujemo saradnju, pružamo ruke prijateljstva, prijateljstva između dva kontinenta, 17 zemalja petine svjetske populacije, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda na otvaranju Trećeg samita NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) koji se održava u Beogradu.

"Veliki dio vas predstavlja značajne trgovinske, ekonomske i socijalne partnere moje domovine BiH. Drago mi je da svi zajedno radimo na jačanju saradnje", rekao je Bevanda, koji predvodi delegaciju BiH na samitu premijera država CIE-a i NR Kine.

Predsjedavajući Vijeća ministara je prisutne kolege informirao da BiH prolazi kroz kompleksne procese reformi, a da je pozicioniranje BiH u EU i drugim međunarodnim institucijama "nulti prioritet".

"Smatram izrazito pozitivnom dosadašnju saradnju između Kine i BiH koja je u tekućoj godini dobija svog epilog konzumiranjem osam miliona dolara za izradu investicionih projekata u BiH koje bi mogli finansirati gospodarstvenici iz NR Kine", rekao je Bevanda.

On je pozitivnim ocijenio i formiranje sekretarijata za saradnju Kine i JIE koje je rezultiralo cijelim nizom projekata.

"Otvorene su nove mogućnosti, potaknute su investicije iz oblasti energetike i infrastrukture, kao i drvne, prehrambene i tekstilne industrije", napomenuo je Bevanda.

Albanski premijer Edi Rama, obraćajući se kineskom premijeru Li Keqiangu, rekao je kako je nedavno boravio u Beogradu, što je prvi susret premijera dvije države nakon 67 godina.

"Mi na Balkanu smo ušli u novu eru mira. Prije stotinu godina u ovom dijelu Evrope je počeo Prvi svjetski rat. Sad se otvara nova faza, ali bez finansijske pomoći ne možemo dostići prosperitet", rekao je Rama.

Kineski premijer Li Keqijang je pozdravio prisustvo gostiju iz Evropske unije na samitu između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Ranije danas je u Sava centru otvoren Četvrti ekonomski i trgovinski forum Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.