BiH
1.3k

Vitežanin Danijel Vrebac: Zašto sam navijao za BiH u dresu Hrvatske

Piše: J. H.
Dado Vrebac
Dado Vrebac
Rukometna reprezentacija BiH posljednje dvije utakmice kvalifikacija za odlazak na Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru igrala je u prepunoj Gradskoj dvorani u Vitezu. Na tribinama prepune dvorane bilo je i dvadesetak navijača u dresovima reprezentacije Hrvatske koji su došli podržati izabranike selektora Dragana Markovića.

Jedan od njih bio je i Vitežanin Danijel Dado Vrebac. U razgovoru za Klix.ba, ovaj Vitežanin kaže, namjerno je na utakmicu otišao u dresu reprezentacije Hrvatske kako bi pokazao da je Hrvat.

"Jednostavno, nisam imao drugog načina da pokažem da sam Hrvat koji voli BiH i koji navija za ovu zemlju", kaže Dado koji je sinoć bio među više od 2.000 vatrenih navijača bh. reprezentacije.

Dodaje da ima širok krug prijatelja među kojima su mnogi Bošnjaci i Srbi. Neki su ga pitali zbog čega je na glavi nosio žuto-plavu kapu koju on naziva "dejtonka" dok su ga drugi pitali zbog čega je došao u dresu hrvatske reprezentacije.

"Želio sam pokazati svima da sam Hrvat, ali da sam Hrvat iz Bosne koji nema problem da se veseli rezultatima države u kojoj živi i radi, u kojoj su moji djedovi živjeli i radili generacijama. Kako se onda neko može usuditi reći da voli Bosnu više od mene ili da je svojata jer "Bosna jedna zemlja imade, i posna i bosa, i hladna i gladna, ali ponosna"? Ponosna na svoju multikulturu koju ne podnose samo naši političari pa i oni neuki, jadni, povodljivi koji slijepo vjeruju i slijede kao ovce za svojim čobanima", dodao je Vrebac.

Navijači bh. rukometne reprezentacije u dresovima Hrvatske (Foto: Sportsport.ba)
Navijači bh. rukometne reprezentacije u dresovima Hrvatske (Foto: Sportsport.ba)

Atmosfera u dvorani je, kaže naš sagovornik, bila nevjerovatna.

"Mislim da je ovo prvi put da su neki navijači u dresu reprezentacije Hrvatske došli na utakmicu BiH. Bio sam ljut što su govorili da ne volim ovu zemlju i da ovo nije naša država što nije tačno. Ponosan sam na uspjeh nogometaša, košarkaša, rukometaša BiH i to sam došao da pokažem. Niko nema pravo da mi kaže nešto protiv toga", dodaje Danijel.

Ovo mišljenje dijele i ostali navijači koji su baš kao i on došli bodriti bh. rukometaše u dresu "kockastih".

"Spontano smo se našli i došli u dvoranu. Dogovorili smo se između sebe da ukoliko neko pokuša isprovocirati, da ne nasjedamo na to. Drago nam je što je reprezentacija BiH došla u Vitez", kaže Danijel Vrebac za Klix.ba.