Darko Matijašević
184

Visokorangirani ambasador BiH protiv Dana državnosti, bio je u prvom redu protesta u Banjoj Luci

D. Be.
Ilustracija: A. L./Klix.ba/RSE
Ilustracija: A. L./Klix.ba/RSE
Među nekoliko desetina demonstranata veterana VRS-a koji su protekle subote prošetali Banjom Lukom, pjevali četničke pjesme i zviždali bh. državnicima Elmedinu Konakoviću, Edinu Forti i Nerminu Nikšiću bio je i Darko Matijašević, visokorangirani ambasador BiH, otkriva Klix.ba.

Darko Matijašević je bosanskohercegovački ambasador at large, najvišeg ranga, akreditovan da predstavlja državu BiH i njene narode na međunarodnom nivou. Trenutno je ambasador iz sjedišta odnosno ambasador koji nije u diplomatskoj misiji u nekoj državi već je određen za posebnu oblast po nalogu Predsjedništva BiH.

Prije dva dana Matijašević je nosio transparente, skandirao i stajao u prvom redu demonstranata ispred banjalučkih prostorija SDP-a dok su predstavnici Trojke, među kojima državni ministri i federalni premijer, pili kafu i tako obilježavali Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Darko Matijašević je nekadašnji šef Vojne misije BiH pri NATO i Evropskoj uniji i višegodišnji ambasador BiH. Bio je i ministar unutrašnjih poslova RS-a kao i oficir Vojske RS-a, a prije nekoliko godina je bio na čelu Srpske napredne stranke (SNS) u bh. entitetu RS.


Osoba koja je nekada zastupala interese BiH, barem je trebala, pri NATO-u i EU prije dvije godine je imenovan za predsjednika Srpskog rodoljubivog pokreta (SPONA).

"Suštinski i formalno se treba i mora raditi na postepenom i potpunom integrisanju realnog sektora, privrede i ekonomije Republike Srpske i Srbije, a po osnovu specijalnih i paralelnih veza. Isto, obrazovanje i kultura, nauka i tehnologija, mora biti u potpunosti kompatibilna i integrisana", navodi se, između ostalog, među ciljevima ovog pokreta.

No, za njega je predsjednik Aleksandar Vučić, barem je tako govorio prije nekoliko godina.

"Jasno želim reći, kako mi to gore govorimo i zastupamo. SNS je naša sestrinska stranka. Mi se ponosimo da imamo lidera i predsjednika Aleksandra Vučića. On je predsjednik i lider svih Srba. Mi ga tako tumačimo i tako ga naš narod doživljava, zapadno od Drine", rekao je gostujući 2018. godine na TV Happy u ulozi predsjednik SNS-a.

Ovaj slučaj najbolje pokazuje kakve sve osobe "zastupaju" interese Bosne i Hercegovine u svijetu te koliko stvaraju diplomatsku pomutnju te šire secesionističku ideju koju trenutno predvodi predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD).