BiH
0

Visoki predstavnik planira posjetiti Mostar 28. augusta

FENA
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling planira posjetili Mostar 28. kolovoza kada očekuje da će mu biti predočeni konkretni rezultati o pitanjima koja tište Mostar, a koja je naveo u jučerašnjem pismu upućenom mostarskim vlastima i političkim strankama.

Glasnogovornica mostarskog OHR-a Sanela Tunović izvijestila je danas u Mostaru kako je visoki predstavnik Christian Schwarz Schilling poslao jučer pismo mostarskim vlastima i političkim strankama u kojem navodi pitanja koja nisu riješena kako je bilo dogovoreno na sastanku održanom 4. srpnja.

Schilling je u pismu naveo kako je razočaran jer obveza da će se za nesporna radna mjesta za državne službenika u Gradskoj upravi raspisati natječaj i da će se ona popniti do početka listopada, nije ispunjena.

Što se tiče pitanja oko ujedinjenja komunalnih poduzeća, Scilling u svom pismu navodi kako su ga mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Murat Ćorić izvijestili kako će se osnovati stručna grupa koja će se pozabaviti tim pitanjima i dati preporuke Gradskom vijeću do 20. lipnja.

"Iako, visoki predstavnik razumije pravnu složenost ovog pitanja , on ne može prihvatiti to da uspostava radne grupe služi kao izgovor da se ne nastavi raditi na tom pitanju", istaknula je Tunović.

Ona je kazala kako je visoki predstavnik očekivao da će dobiti do 1. kolovoza izvješće o napretku vezano za harmonizaciju statuta Hercegovačke radio-televizije, javnih kuhinja i kulturnih institucija u skladu s amandmanima Gradskog vijeća na proračun od 29. svibnja. Visoki predstavnik to izvješće nije dobio.

Kako je istaknula glasnogovornica Tunović, rješavanje ovih pitanja je zajednička odgovornost političkih stranaka koje obnašaju vlast u Mostaru i koje su je obnašale u posljednjih deset godina.

"Do sada sam šutio, ali sada počinjem postavljati pitanje o iskrenosti i kompetentnosti stranaka da izvrše ono što je potrebno", istaknuo je Schwarz –Schilling u pismu.

On nadalje navodi kako očekuje trenutno poduzimanje koraka, te da neće oklijevati javno imenovati i okriviti pojedince i političke stranke koje budu odgovorne za danu situaciju.

Imajući na umu predstojeću izbornu kampanju visoki predstavnik je naveo da će smatrati potencijalno destabilizirajućim za sigurnost Mostara svaki potez kojim bi se politička pitanja koja stoje pred Gradskim vijećem iskoristila za ovu ili onu kampanju.