Premijer RS-a
68

Višković otišao u Moskvu, kaže da Rusija neće odustati od Balkana

D. Be.
Premijer Republike Srpske Radovan Višković boravi u Rusiji, a iz Moskve je poručio "da Ruska Federacija ne odustaje od saradnje sa prijateljskim zemljama, a tu pripada i RS".

Višković je u Moskvi prisustvovao plenarnoj sesiji "Ruske energetske sedmice".

"Tokom govora predsjednika Putina, ohrabrilo me to što Rusija neće odustati od saradnje sa prijateljskim zemljama. To su zemlje koje nisu podržale sankcije Rusiji, a tu je i BiH zahvaljjući Republici Srpskoj", rekao je za Višković za RTRS.

Naglasio je da očekuje da će ostati povoljna cijena gasa za Republiku Srpsku.

Naveo je da Rusija neće odustati od Zapadnog Balkana.

"Tu su Republika Srpska, Srbija i Mađarska koje su prijateljske zemlje Rusije", naveo je Višković.

On je rekao da poslije energetskog foruma očekuje nove investicije u oblasti gasa u ovom bh. entitetu.

Naglasio je da se Rusija brzo snašla i pronašla druga tržišta za gas u odnosu na Zapad.

Višković je istakao da je interes Republike Srpske da u narednom periodu obezbijedi što povoljnije energente, za privredu i stanovništvo.

Tokom posjete koja će trajati do petka, Višković će razgovarati sa potpredsjednikom ruske Vlade Aleksandrom Novakom, te imati niz bilateralnih susreta sa privrednicima iz Ruske Federacije.

"Svjetska ekonomija prelazi na multipolaran poredak, a mjesto svake zemlje u njemu biće određen kroz prizmu toga koliko se svaka od njih dobro adaptira novonastalim izmjenama", rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom izlaganja na ovogodišnjem forumu.

Rusija će objediniti svoje gasne transportne sisteme na zapadu i istoku, rekao je Putin i najavio da će prvo biti povezani gasovodi "Snaga Sibira" i "Sahalin-Habarovsk-Vladivostok".