Na današnji dan 2012.
1.3k

FOTO+VIDEO / Visina snijega se mjerila u metrima, vozila i ljudi zatrpani u lavinama

Klix.ba
Mostar
Na današnji dan, 4. februara 2012. godine, cijelu Bosnu i Hercegovinu zadesile su velike snježne padavine. Snijeg se mjerio u metrima a mnogobrojni građani ostali su zatrapani u lavinama. Saobraćaj je u potpunosti bio paraliziran, domaćinstva bez struje i grijanja, ulice blokirane...

Noć prije, 3. februara, u glavnom gradu BiH tramvaji su ostali zaglavljeni u snijegu, a neki građani su čak i prespavali u vozilima gradskog prijevoza, jer su sve sporedne ulice potpuno blokirane.

U isto vrijeme, snježne lavine nadomak Miljevine blokirale su desetak vozila i jedan autobus koji su se kretali iz Sarajeva. Tada je zavejano oko 100 osoba, najviše studenata i male djece.

Snijeg koji je neprekidno padao nekoliko dana potpuno je zatrpao i paralizirao Mostar a radnici gradskih komunalnih poduzeća, uprkos naporima i mehanizaciji, izgubili bitku sa snježnim padavinama.

Putevi u tom dijelu BiH u potpunosti su bili zameteni snijegom zbog čega je više automobila i autobusa zaglavljeno u mjestu Salakovac, sjeverno od Mostara, a putnici su putem lokalnih medija tražili pomoć, kako zbog nedostatak hrane, tako i goriva.

Zbog novonastale situacije, na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Mostara, koja je tog dana održana pod predsjedanjem mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija izdalo je rješenje kojim se proglašavaju zimski uvjeti za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranilo kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.

Mnogi granični prijelazi u BiH bili su zatvoreni. Širom BiH odgođena je nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i na univerzitetima.