Šetnja do iftara
244

Više od stotinu Zeničana sutra iftari na prvom od četiri vidikovca u okolini grada

E. M.
Prva šetnja do iftara održana 2015. godine
Prva šetnja do iftara održana 2015. godine
S dolaskom ramazana u Zenicu neizostavne su i "Šetnje do iftara" koje je Udruženje Azimuth 135 prvi put organizovalo prije sedam godina, a na koje se tradicionalno odazove više stotina građana Zenice svih nacionalnosti.

Šetnja do iftara podrazumijeva kolektivnu šetnju učesnika na četiri vidikovca oko Zenice gdje se stiže nekoliko minuta prije iftara te učesnici zajedno počinju objed sa akšamskim ezanom. Prva od tih šetnja bit će organizovana sutra, a u razgovoru za Klix.ba predsjednik Azimuth 135 Afan Abazović je kazao da je sretan što nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa može okupiti svoje sugrađane na tradicionalnim šetnjama.

"Ko čeka, dočeka. Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, naše udruženje Azimuth 135 ponovo vraća u aktivan status jedan od najmasovnijih planinarskih projekata u Bosni i Hercegovini, jedinstven po mnogo čemu, znakovito nazvan 'Šetnja do iftara'. Koncept četiri lagane planinarske ture oko Zenice u nedjeljama tokom ramazana, sa ciljem ne nekom od brojnih vidikovaca, ima za cilj da, pored dočeka tog svetog trenutka tokom mjeseca posta, uvede nulte početnike u planinarenje, uspostavi konstruktivne veze između učesnika, da im mogućnost da borave na svježem zraku i edukuje ih o osnovama planinarenja, te historijskim i geografskim odlikama zeničke okoline", kazao je Abazović.

Sve je krenulo daleke 2015. godine kada je s prijateljima organizovao rekreativnu turu, a s obzirom da se javilo veliko interesovanje za ovu vrstu rekreacije i kako kaže, upoznavanja Zenice s drugih gledišta, broj učesnika odavno po turi prelazi više stotina. Tako je za sutra najavljen dolazak više od stotinu šetača, ne samo postača, jer u šetnjama učestuvuju njegovi sugrađani svih nacionalnosti te zajedno uživaju sa drugim učesnicima u iftarskom/akšamskom vremenu.

Svi učesnici "Šetnje do iftara" nose svoj iftar u ruksaku, a Abazović ističe da ništa ne bi bilo moguće bez prijatelja projekta.

"Prijatelji projekta, za sada su zenička porodica Dedić, Hasena Lužić, Samir Zukić Cober, te firme TopClean, Auto-škola 'Ajan', Trgovina 'Sehara' i autodijelovi 'Central M', pekara 'Prušćanović', narod zeničkog kraja, mediji i svi oni koji svojim sredstvima, radom i trudom doprinesu da 'Šetnja do iftara' bude zenički planinarski biser u toku ramazana", zaključio je Abazović.