BiH
2

Više od dvije i po hiljade Jehovinih svjedoka na zatvaranju kongresa u Sarajevu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zaključnom molitvom i pjesmom završen je trodnevni kongres Jehovinih svjedoka u Sarajevu.

Trećem danu kongresa, čiji je moto "Božija riječ je istina", prisustvovalo je oko 2.600 Jehovinih svjedoka. U okviru današnjeg programa, izvedena je i biblijska drama.

Glasnogovornik kongresa Orlando Korstner, istakao je kako je nedjelja bila vrhunac kongresa jer je danas održano Jehovino predavanje. Tema predavanja, u skladu sa motom kongresa, bila je "Šta je istina?".

"Kada je u pitanju istina, danas vlada relativizam, ne postoji apsolutna istina. Baš danas o toj temi je bilo i ovo predavanje jer mi smatramo da postoji apsolutna istina. I to je istina iz Božije riječi. O tome smo danas razgovarali i to je bio vrhunac kongresa. Danas ćemo imati jednu predstavu, biblijsku dramu, koja će baš istaknuti neke praktične lekcije. Živimo u svijetu koji se brzo mijenja. Mi kao vjernici, svjesni smo toga da raspoloženje u svijetu može brzo promijeniti i želimo da budemo pripremljeni za to, kako ne bismo bili izbačeni iz takta", pojasnio je Korstner.

Božidar Maksić, također glasnogovornik kongresa, kazao je da je broj učesnika danas veći u odnosu na petak.

"U petak smo imali oko 2.400 prisutnih, a danas imamo oko 2.600 prisutnih", rekao je on.

Jehovini svjedoci smatraju da su oni pripadnici jedine istinite kršćanske crkve i odbijaju saradnju sa svim kršćanskim zajednicama.

Također, smatraju da njihova zajednica nastavlja djelo ranokršćanske, apostolske zajednice iz 1. stoljeća. Nijedna druga kršćanska crkva ne priznaje Jehovine svjedoke kao kršćansku zajednicu zbog njihovog odbijanja vjerovanja u Trojstvo, jednu od glavnih kršćanskih dogmi.

Neki teolozi smatraju da ovo čini Jehovine svjedoke židovsko-kršćanskom zajednicom. Jehovini svjedoci vjeruju da Isus ima božansko podrijetlo, ali da je stvoren od strane najvišeg boga Jehove, zbog toga ih mnogi vide kao henoteiste.