Razgovor za Klix.ba
65

Violeta Bulc: BiH je važan partner za EU, dodijelili smo vam 120 miliona eura

Razgovarao: Amil Dučić
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Za Evropsku uniju Bosna i Hercegovina je važan partner i zbog toga sam razgovarala s ministrom Ismirom Juskom i ostalim zvaničnicima na svim nivoima vlasti o provedbi Agende za povezivanje i perspektivama saradnje između EU i BiH.

Kazala je to u razgovoru za Klix.ba Evropska komesarka za transport Violeta Bulc nakon današnjih susreta s bh. zvaničnicima u Sarajevu.

Ona je naglasila da je Agenda za povezivanje jedna od vodećih inicijativa u okviru nove strategije za Zapadni Balkan i podržat će je Transportna zajednica.

"U posljednje tri godine EU je uložila ukupno više od 700 miliona eura u grantove putem Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF), od čega je BiH posvećeno više od 120 miliona eura. Upravo u posljednjem paketu koji je usvojen u maju 2018. godine u Sofiji, BiH je koristila 32,8 miliona eura za tri velika investiciona projekta na Koridoru 5C te 5,2 miliona eura za tehničku pomoć za nadzor nad radovima na Koridoru 5C. Ovo su samo grantovi, a pored toga ima i povoljnih zajmova međunarodnih finansijskih institucija", kazala nam je Bulc.

Potrebne su i mjere

Ovi iznosi, pored finansiranja međunarodnih finansijskih institucija putem kredita, kako je naglasila, predstavljaju opipljiv znak našeg angažmana.

"Želim da podsjetim u ovom kontekstu potrebu da se držimo prioriteta identificiranih u okviru proširenja mreže TEN-T kako bi se održao kredibilitet prema EU i međunarodnim finansijskim institucijama, kao i promoviranje finansijski održivih projekata.

Ali povezivanje nije samo infrastruktura. Potrebne su i mjere reforme vezane za povezivanje, odnosno promjene u politici, tako da korištenje novih i postojećih infrastruktura može biti optimalno. Ove reforme uključuju izradu transportnih prekograničnih sporazuma ili pripremu odgovarajućih planova rada i održavanja postojećih i budućih transportnih i energetskih sredstava", navela je Bulc.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

Ona je potcrtala da mostovi Gradiška i Svilaj predstavljaju zajednički prioritet EU-BiH za daljnju integraciju BiH s regionom i Evropskom unijom, a za koju je EU dodijelila više od 30 miliona eura grantova u okviru Agende povezivanja.

"To su najnapredniji projekti u regionu u okviru ove vodeće inicijative. Nadam se da ću dobiti najnoviju verziju stanja o njihovoj implementaciji. Radovi na izgradnji u Svilaju započeli su u oktobru 2016. godine. Dionica autoputa, pod ingerencijom JP Autoceste Federacije BiH, završena je u decembru 2017. godine. Očekujemo da će radovi na mostu biti završeni do kraja 2019. godine. Važno je da uskoro započne izgradnja mosta Gradiška, jer je EU uložila znatne napore sa svim partnerima kako bi ovaj projekt bio moguć", rekla je komesarka EU za Klix.ba.

Tri bh. projekta

Upitali smo je i o sudbini tri projekta koje je nedavno Evropskoj uniji dostavio ministar Jusko.

"EU se obavezala na sufinansiranje sredstava grantova od 6,8 miliona eura za izgradnju prekograničnog mosta u Gradišci, u sklopu Agende za povezivanje. Projekt pripada ukupnoj investiciji koju su pokrenule bh. vlasti, koji uključuje i autoput od Banje Luke do Gradiške i novi granični prijelaz u Gradišci. EU je također osigurala projektni i tenderski dosje za izgradnju dionice puta Brod na Drini - Hum - Šćepan Polje, uključujući međunarodni most preko rijeke Tare. Sva tehnička dokumentacija je potpuna i može se koristiti za pokretanje građevinskih aktivnosti", kazala je zvaničnica EU.

Dodala je da je ostalo pitanje raspoloživosti sredstava te da je EU također završila idejne projekte i srodne preliminarne studije za rekonstrukciju susjedne dionice puta Brod na Drini (Foča).

"EU planira ugovoriti osiguranje preliminarnog i glavnog projekta rekonstrukcije putne relacije Sarajevo - Foča 2019. godine i završetak tog zadatka 2021. Oba projekta pripadaju proširenoj TEN-T mreži koja je zajednički prioritet EU i BiH. Pozdravljamo napore BiH da dalje razvijemo ovu mrežu", navela je Bulc.

Upitali smo je i za komentar u vezi s početkom izgradnje Pelješkog mosta, a koji još uvijek osporava dio vlasti u BiH.

"Analiza koju sprovode odgovorne službe komisije dovela je do odobravanja glavne aplikacije projekta u skladu s pravilima i procedurama koje se primjenjuju na regionalnu politiku", istaknula je Bulc.