BiH
1.3k

Vilsonovo šetalište će biti vraćeno šetačima, uskoro zatvaranje za motorna vozila

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vilsonovo šetalište će uskoro biti zatvoreno za saobraćaj, te će biti samo pješačka zona. Svakim radnim danom iza 17 sati i za dane vikenda ovo područje je zatvoreno za saobraćaj, ali je namjera da se sarajevsko šetalište u potpunosti vrati građanima Sarajeva koji uživaju u šetnjama.

Kako su nam rekli iz općine Novo Sarajevo, kada se steknu neophodni uvjeti da se saobraćaj rastereti, odnosno preusmjeri na alternativne pravce, općina će prema Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo pokrenuti inicijativu o zatvaranju ulice Vilsonovo šetalište za motorni saobraćaj.

"Razlog zašto se Općina Novo Sarajevo odlučila na ovaj korak je težnja da Vilsonovo šetalište bude isključivo šetnica i oaza za odmor i rekreaciju, ali i da se smanje štetni izduvni gasovi motornih vozila u cilju očuvanja drveća i vegetacije na ovom lokalitetu. Konačnu odluku o zatvaranju saobraćaja u Vilsonovom šetalištu donosi Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo", kazali su nam u press službi općine Novo Sarajevo.

Ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Jusuf Bubica je ranije za Klix.ba rekao da će Ministarstva saobraćaja KS odobriti zatvaranje Vilsonovog šetališta za motorni saobraćaj čim se za to steknu uslovi.

"Mi smo čak i predvidjeli pristup Importanne centru s druge strane. Dakle, ne bi se remetio saobraćajni život u gradu nego bi se pospješili uvjeti korištenja šetališta kao pješačke zone na zadovoljstvo građana i korisnika tog prostora", rekao je Bubica.

Izgradnjom Južne longitudinale se radi na rasterećenju saobraćaja na području Grbavice i naselja oko Vilsonovog šetališta, pa je realno očekivati da bi omiljeno šetalište Sarajlija uskoro moglo postati samo pješačka zona.