Oslobađajuća presuda
890

Vikićeva braniteljica: Svih 30 godina on je svjestan da nije kriv, presuda je to potvrdila

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Dragan Vikić oslobođen je optužbi za ratne zločine u Sarajevu, a njegova braniteljica Adna Dobojlić obratila se javnosti.

Građani okupljeni ispred Suda Bosne i Hercegovine dočekali su bivšeg komandanta ogromnim aplauzom uz povike "Bravo", koji je nakon toga ubrzo i otišao iz dvorišta suda.


On je oslobođen optužbe za komandnu odgovornost za ubistvo zarobljenika u Velikom parku u Sarajevu, u aprilu 1992. godine. Izricanje presude trajalo je skoro sat, a nakon toga je Dobojlić poručila kako je pravda zadovoljena.

"Ja sam ovo naravno očekivala jer sam sve vrijeme sudskog procesa znala da on nije kriv. Tako da pravda je zadovoljena u odnosu na Dragana Vikića", rekla je ona.


Tokom iznošenja svojih završnih riječi u februaru, a što je trajalo četiri sata, Dobojlić je kazala da cijelo Sarajevo zna ko je ubio osam zarobljenika u Velikom parku, iako njihova tijela nisu pronađena. Kaže kako bi Tužilaštvo trebalo da istraži imena ljudi za koje se pretpostavlja da su počinile ubistva.

"Velika je nepravda u tome što Tužilaštvo nije dokazivalo ko je to počinio. A Sud je dobro obrazložio prilikom izricanje presude da Dragan Vikić nema nikakvu komandnu odgovornost", navela je.

Na kraju ističe: "Od početka, svih 30 godina, on je svjestan da nije kriv. Ova istraga se vodila kako se vodila i trebala je da ide u drugom pravcu. Čuli smo to čak i iz obrazloženja suda".