Sramota BiH
193

FOTO / Vijest o zatvaranju Muzeja na naslovnicama svjetskih medija

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Vijest o sramoti Bosne i Hercegovine, zatvaranje Zemaljskog muzeja, najstarije kulturne institucije u našoj zemlji, dospjela je u brojne svjetske medije. O zakucavanju daski na vrata muzeja izvijestili su BBC, Reuters, AFP, AP...

Zemaljski muzej u sarajevu je nakon 124 godine zatvorio svoja vrata jer se podijeljena vlast u BiH nije mogla usaglasiti na koji način da finansira muzej, objavio je Reuters.

BBC je na svom portalu na naslovnici objavio vijest o zatvaranju najstarije kulturne institucije u BiH.

"Muzej koji je preživio dva svjetska rata i opsadu Sarajeva zatvoren je zbog nedostatka finansijskih sredstava i političkog razilaženja", objavio je BBC.

Također, BBC navodi kako se u Zemaljskom muzeju nalazi Sarajevska Hagada, najvrednija knjiga koju BiH posjeduje.

"Već šest godina muzej i još šest drugih kulturnih institucija se bore za opstanak", navodi BBC uz napominjanje da BiH nema državno ministarstvo kulture već entitetska ministartva.

Strani mediji su izvijestili i o tome da su studenti jučer protestovali protiv zatvaranja muzeja i uništavanja kulture u BiH.

AP također navodi da se Bošnjaci zalažu za očuvanje historije Bosne, jer smatraju da je to jedini način da zemlja ostane ujedinjena.

Sramotu BiH su, preko agencija, prenijeli i brojni drugi strani mediji, uz fotografiju zatvorenog muzeja ispred kojeg se nalazi veliki transparent s napisom: Stidite se!