Sumnja na zloupotrebe
44

Vijećnik u Novom Sarajevu podnio krivičnu prijavu protiv Hasana Tanovića zbog nezakonitog zapošljavanja

S. Š.
Ilustracija: Facebook/Klix.ba
Ilustracija: Facebook/Klix.ba
Vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Arslan Dučić podnio je krivičnu prijavu protiv načelnika općine Hasana Tanovića zbog zloupotrebe položaja i nezakonitog zapošljavanja.

Dučić je putem svog Facebooka obavijestio javnost da je krajem 2023. godine Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnio krivičnu prijavu protiv načelnika Novog Sarajeva Hasana Tanovića.

Kako tvrdi Dučić, Tanović je, zajedno sa još jednom osobom, nezakonito zapošljavao desetine osoba u Općini Novo Sarajevo i time je, kako piše Dučić, oštetio općinski budžet za najmanje milion KM.

"Time je budžet Općine Novo Sarajevo do sada oštećen za najmanje 1 milion KM. To je bio moj novogodišnji poklon izgradnji države Bosne i Hercegovine za koju mislim da može biti poštena, razvijena, uređena kao i Njemačka. Ovo je priča vezana uz pravilnike, kao i uvijek do sada sam stao iza svojih riječi koje sam iznio u javnost imenom i prezimenom i nadam se da će Tužilaštvo Kantona Sarajevo uraditi svoj dio posla", piše vijećnik Dučić.

Uz to, Dučić je napisao da će o ovom slučaju blagovremeno obavještavati mještane Novog Sarajeva.

Naime, kako saznajemo, navodno se radi o pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Općine Novo Sarajevo.

U januaru 2023. godine Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo je izvršilo inspekcijski nadzor te je doneseno Rješenje kojim je Općinskom načelniku naloženo da Općinskom vijeću Novo Sarajevo dostavi na nadležno postupanje, odnosno davanje saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Općine Novo Sarajevo iz 2019. godine te tri izmjene istog iz 2021. godine.

Protiv ovog Rješenja Općinski načelnik je podnio žalbu, međutim, nadležni drugostepeni organ je istu odbio.

Na novembarskoj sjednici, načelnik Tanović je povukao Zaključak o davanju saglasnosti na izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji.

Vijećnici opozicije komentarisali su da bi davanjem saglasnosti na predmetne izmjene, Općinsko vijeće pokušalo "legalizovati nezakonita zapošljavanja i premještanja" zbog čega je vijećnik Dučić podnio prijavu.

Pomoćnica načelnika zatim je povukla tačku Zaključka kojim se daje saglasnost na ove izmjene, a na sjednici općinskog vijeća koje je najavljeno za sutra u 15 sati ova tačka će se ponovo naći na dnevnom redu.