Nakon pisanja Klix.ba
33

Vijećnici u Novom Sarajevu će pripremiti nova rješenja za korištenje javnih površina

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Kolegij Općinskog vijeća Novo Sarajevo odbio je da uvrsti na dnevni red poništenje dijela Odluke kojom se tretira izdavanje saglasnosti za korištenje javnih površina ugostiteljskim objektima. Ipak, dio vijećnika će pripremiti nova rješenja i dat će ih na glasanje 30. maja.
Portal Klix.ba je nakon pritužbi sugrađana pisao o ovoj temi, problemima stanovnika zbog nedostatka parking prostora te korištenju javnih površina bez potrebne saglasnosti.

Kako je vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Arslan Dučić rekao ovaj prijedlog za uvrštavanje navedene tačke na dnevni red je odbijen zbog, kako je navedeno, nedostatka vremena da se pripremi novi dokument.

"Smanjuje se građanima prostor za kretanje, izašli su na trotoar sa stolovima i stolicama. Zatim, neizbježno proizvodi se i buka, a stanari su oštećeni u tom smislu, a ljudi samo traže mir. Također, nedostatak parking mjesta za stanare jer nijedan lokal nema parking mjesta predviđena za svoje goste", napisao je Dučić.

Dodao je da mu je žao ugostitelja, jer oni žele najbolje za svoj biznis, ali da to ne može na uštrb grada i sugrađana.

"Jučer je na kolegiju vijeća predloženo da se na dnevni red sjednice uvrsti poništenje člana Odluke koja tretira ovu oblast i dozvoljava privremeno postavljanje ovog rugla, ali je to odbijeno pod izgovorom da nema dovoljno vremena da se spremi dokument. Što je najsmješnije i Naša stranka Novo Sarajevo je glasala protiv", naveo je.

Dučić će, kako je najavio, sa kolegama za predstojeću sjednicu koja će biti održana 30. maja napisati izmjene i predložiti ih na usvajanje.

"Ako neko ima bolju ideju nek se spremi za sjednicu i nek je predloži, podržat ću. Ali ovom se mora stati u kraj. Ako se ne usvoji, neko od rješenja, obavijestiti ću vas ko je ZA to da se po zelenim površinama i na trotoarima postavljaju bašte kafića", zaključuje Dučić.