BiH
2

Vijeće ministara utvrdilo Prijedlog zakona o plaćama u institucijama BiH

FENA
Sjednica Vijeća ministara (Foto: Klix.ba)
Sjednica Vijeća ministara (Foto: Klix.ba)
Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tijekom rada, prijevoz s posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života u skladu s odgovarajućim odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Prema predloženom zakonu, osnovne plaće sudaca i tužitelja u BiH iznose 3.800,00 KM, predsjednika Suda i glavnog tužitelja BiH 4.400,00 KM, a šefova odsjeka 4.000,00 KM. Osnovna plaća stručnog osoblja kreće se između 1.200,00 KM i 1.800,00 KM, a plaća direktora Tajništva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH iznosi 3.800,00 KM.

Ministarstvo pravde BiH dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka, s ciljem realizacije zaključka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojim je zatraženo uvođenje obveza sigurnosnog provjeravanja za sve nositelje pravosudnih funkcija u BiH, uključujući suce i tužitelje, radi pristupa tajnim podatcima.

Ministarstvo sigurnosti dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara BiH odgodilo je razmatranje Nacrta zakona o javnim nabavama zbog opravdane odsutnosti ministra obrane Zekerijaha Osmića, koji je predložio ukupno 22 amandmana na ovaj nacrt zakona.

Vijeće je utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o razvojnoj suradnji za razdoblje 2012. – 2016. godine, kojim se definira i osnažuje suradnja dviju država u oblasti razvoja.

Memorandum je zasnovan na USAID-ovoj Strategiji razvojne suradnje s BiH, koja doprinosi nastojanjima Bosne i Hercegovine da se približi euroatlantskim integracijama.

Ministarstvo financija i trezora dostavit će prijedlog memoranduma, sa osnovama za njegovo zaključivanje, Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora Nikola Špirić.

Podržana je Inicijativa Ministarstva financija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Češke izvozne banke i Bosne i Hercegovine u iznosu od 15 milijuna eura za projekt „Koridor 5C - poddionica Zvirovići – Kravice – Bijača“.

Rok otplate kredita je 10 godina, uz tri godine grejs perioda, s alokacijom na Federaciju BiH. Očekivani završetak gradnje prve sekcije Kravice – Bijača je polovicom 2013. godine, a druge sekcije Zvirovići – Kravice očekuje se u 2014. godini.

Podsjeća se da ugovorena vrijednost izgradnje i nadzora nad izgradnjom ove poddionice iznosi 75 milijuna eura te da ranije osigurana sredstva kredita EBRD-a iznose 60 milijuna eura.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o šumskim požarima u Bosni i Hercegovini od 31. 7. do 27. 8. 2013. godine i zadužilo Ministarstvo sigurnosti da u što kraćem roku Vijeću ministara na usvajanje dostavi „Studiju gašenja požara u Bosni i Hercegovini“, koja bi trebala biti završena najkasnije do 31.1.2014. godine.

Vladama entiteta preporučeno je da poduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se ojačali kapaciteti za gašenje požara, posebno na lokalnoj razini.

Istodobno je Vijeće ministara preporučilo vladama entiteta da izvrše detaljnu analizu poduzetih mjera i aktivnosti na prevenciji i odgovoru svih nadležnih institucija i tijela s ciljem otklanjanja propusta i poboljšanja stanja u oblasti zaštite od požara i vatrogastva.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Inicijalno izvješće Ministarstva pravde o samoprocjeni provođenja Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije u Bosni i Hercegovini i zadužilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da ovo izvješće na engleskom jeziku elektroničkim putem dostavi Tajništvu UNODC-a u Beču.

U Izvješću, koje je pripremila Interresoma radna skupina sastavljena od predstavnika nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta BiH, taksativno su pobrojane odredbe kaznenih zakona koji su na snazi u BiH, stupanj njihove provedbe, presude izrečene protiv koruptivnih djela s primjerima iz bosanskohercegovačke prakse, međunarodna suradnja u ovoj oblasti, te mjere i aktivnosti, ali i izazovi s kojima je bh. društvo suočeno u borbi protiv korupcije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Strategiju prilagođavanja na klimatske promjene i niskokarbonskog razvoja za Bosnu i Hercegovinu, s ciljem što boljeg pozicioniranja BiH za korištenje sredstava i mehanizama međunarodne financijske pomoći, ali i daljnjeg ispunjavanja obveza prema Okvirnoj konvenciji UN-a o klimatskim promjenama.

Strategijom se identificiraju mjere za ublažavanje klimatskih promjena i prilagođavanja na klimatske promjene, kao i potrebe za izgradnjom kapaciteta, što će osigurati stratešku i programsku osnovu za efektivnu međunarodnu potporu.

Prethodno su ministri usvojili Drugo nacionalno izvješće Bosne i Hercegovine u skladu s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o promjeni klime.

Usvojeno je Izvješće Državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicom o provođenju Akcijskog plana aktivnosti nadležnih institucija Bosne i Hercegovine u vezi s pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Vlasti u Bosni i Hercegovini realizirale su sve preuzete obveze do pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, a u tijeku su aktivnosti u vezi s graničnim prijelazom Gradiška koje uključuju pribavljanje odobrenje za građenje ovog graničnog prijelaza, čija je izgradnja planirana do 30.11.2014. godine.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, s ministrima vanjskih poslova i sigurnosti Zlatkom Lagumdžijom i Fahrudinom Radončićem, razgovarat će s Kolegijem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH radi ukazivanja na posljedice koje mogu nastati ukoliko se ne ratificira Ugovor o graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom. Ovaj ugovor je vraćen Kolegiju Zastupničkog doma na usuglašavanje, nakon što nije dobio potrebnu većinu u ovom domu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Godišnje izvješće Ministarstva civilnih poslova projekta SPIS – Jačanje sustava socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH za razdoblje 29. 11. 2011. – 31. 12. 2012. godine, koje sadrži informacije o postignutim rezultatima u skladu s preporukama monitoring misije Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i Zajedničke evaluacije Programa koju su proveli UNICEF i partneri iz vlasti BiH.

Krajnji korisnici ovog programa su djeca i njihovi roditelji kroz povećani pristup uslugama socijalne inkluzije i zaštite, kao i šira zajednica u BiH kroz povećanu svijest i stalni dijalog o socijalnoj inkluziji, pravima djeteta, izgradnji mira i interkulturalnom obrazovanju/dijalogu.

Glavni partneri u Programu su Ministarstvo civilnih poslova BiH, entitetska i kantonalna ministarstva i predstavnici Brčko Distrikta nadležni za socijalnu zaštitu, zdravstvo i obrazovanje, a na lokalnoj razini to su lokalne vlasti, ustanove koje pružaju socijalne usluge i organizacije civilnog društva.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je suglasnost za organiziranje glasovanja državljana Republike Češke 25. i 26. listopada ove godine u Veleposlanstvu Republike Češke u Sarajevu, a u povodu parlamentarnih izbora u ovoj državi.

Vijeće je, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o preraspodjeli 2 milijuna KM iz proračuna Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u proračun Fonda za povratak Bosne i Hercegovine.

Fond za povratak ova sredstva iskoristit će za realizacije zajedničkih projekata za ostvarivanje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje odobri Komisija za izbjeglice i raseljena osobe.

Ranije je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH potpisalo Sporazum o udruživanju i načinu realizacije sredstava za ostvarivanje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma u 2012. i 2013. godini, kojim je udružilo sredstva s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvom za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske i Brčko Distriktom Bosne i Hercegovine.

Za provedbu ove odluke nisu potrebna dodatna financijska sredstva jer su predviđena proračunom za 2013. godinu.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Odluku o imenovanju Nadzornog odbora Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine – u izgradnji, nadležnog za kontrolu financijskih poslova ovog zavoda.

U Nadzorni odbor su imenovani Vera Letica iz Ministarstva finansija i trezora BiH te Duško Šain i Amila Kajtaz iz entitetskih ministarstava pravde.

Vijeće je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Rješenje o imenovanju članova Povjerenstva za uništavanje opojnih droga.

Članovi Povjerenstva su Srđan Radulj, Ognjen Zekić, Željko Bogut, Sreten Ćečar, Indira Šarkić, a za tajnika Povjerenstva imenovan je Jasmin Pljevljak.

Vijeće ministara BiH je ranije, na 58. sjednici, donijelo Odluku o osnivanju Povjerenstva za uništavanje opojnih droga sa zadatkom da sustavno uredi ovu oblast stavljajući pod kontrolu države sve potrebne radnje do konačnog uništavanja narkotika, što će spriječiti mogućnost zloporaba u ovoj oblasti, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.