Vanredna sjednica
85

Vijeće ministara produžilo misiju timovima spašavanja iz BiH u Sloveniji

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je večeras vanrednu telefonsku sjednicu na kojoj je donesena odluka o produžavanju misije dva tima za zaštitu i spašavanje iz BiH koji rade na saniranju posljedica nedavnih poplava u Republici Sloveniji.

Usvojena je Odluka o izmjeni i dopuni odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu za finansiranje troškova upućivanja timova za zaštitu i spašavanje iz BiH u svrhu pružanja međunarodne pomoći Vladi Republike Slovenije u saniranju posljedica poplava.

Produžena je misija Federalnoj upravi civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine do 25. 8. 2023. godine i timu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske do 31. 8. 2023. godine, s teškim radnim uređajima i neophodnim ljudstvom.

Istovremeno se za 150.000 KM povećava ukupan iznos odobren iz tekuće budžetske rezerve institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za finansiranja troškova timova iz BiH za pružanje međunarodne pomoći Vladi Republike Slovenije i sada iznosi 500.000 KM.

Podsjećamo da je Vijeće ministara BiH na 7. vanrednoj telefonskoj sjednici, održanoj 10. 8. 2023. godine, donijelo odluku kojom je odobreno upućivanje dva tima za zaštitu i spašavanje iz Bosne i Hercegovine te je tada izdvojeno 350.000 KM za finansiranje troškova ovih timova.